Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Skönhetsbranschen utreds av Socialstyrelsen


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-09-07

Annons

Det finns risker för patienterna vid kosmetisk kirurgi och andra liknande behandlingar som inte görs av medicinska skäl. Det konstateras av Socialstyrelsen som nu utreder den här typen av skönhetsbehandlingar.

– Det finns ett stort behov av att förtydliga vilka regler som gäller för kirurgiska ingrepp och andra behandlingar som sker utan medicinska indikationer. Det behöver bland annat förtydligas vilka yrkesgrupper som får göra vad. Det behöver också klargöras om det av patientsäkerhetsskäl kan finnas skäl att ställa särskilda kompetenskrav för vissa typer av ingrepp, säger Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.  

Tidigare i år avslöjade uppdrag granskning att olegitimerad personal på skönhetskliniker Botoxsprutor och andra så kallade ”fillers”. Något som är förbjudet i andra länder. Sverige är ett av de länder i Europa som har sämst kontroller när det gäller skönhetsoperationer och nu har Socialstyrelsen bestämt sig för att utreda plastikoperationsmarknaden och om denna ska regleras.

Annons
Annons

Karin Lindell, tidigare riksrevisor och chef för Konsumentverket, ska bland annat förtydliga vilka yrkesgrupper som får göra vad och utreda om det behövs särskilda kompetenskrav för vissa ingrepp.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.