Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Outbildad personal få ge farliga injektioner


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-26

Annons

I Sverige får vem som helst ge injektioner. Injektioner som kan vara livsfarliga. I gårdagens Uppdrag granskning avslöjades att olegitimerad personal på skönhetskliniker får ge Botoxsprutor och andra så kallade ”fillers”. Något som är förbjudet i andra länder.

Skönhetsindustrin är ständigt växande mångmiljardindustri. I ett tidigare nyhetsbrev har detta uppmärksammats. ”Sverige har sämst kontroller på skönhetsoperationer” kunde man läsa 16/5-11.

”Fillers” är substanser som injiceras i framförallt ansikten för att fylla ut och öka volym. Ett ingrepp som blivit allt mer populärt.  I Sverige är fillers klassat som medicintekniska produkter, med andra ord, inte läkemedel. Det gör att vem som helst får injicera dem.

Annons
Annons

– Att inte träffa facialisnerven, eller spika fast den i vårt skellettben, är tricky. Det kanske går bra med nio patienter men den tionde får en förlamning i ansiktet som håller i sig i resten av livet. Då är det inte lika roligt och då är det inte lika lätt, säger Stina Auer, sjuksköterska på en privatklinik i Stockholm.

När Uppdrag granskning intervjuar Per-Anders Sunesson från Socialstyrelsen försvarar han först regelverket och anser att en hudterapeut absolut kan injicera Botox så länge verksamhetschefen ger sitt samtycke. Men allt eftersom ändrar Per-Anders uppfattning.

– Min personliga uppfattning är att regelverket behöver skärpas. Och även just läkemedlet Botox, definitivt. Vi bör skyndsamt ta ställning till om inte det här området behöver särregleras. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons