Nya regler för skönhetsbehandlingar föreslås

För att öka patientsäkerheten föreslår Socialstyrelsen att kirurgiska ingrepp och injektioner som görs i estetiskt syfte ska omfattas av samma regler som andra behandlingar i hälso- och sjukvården. Det innebär bland annat att endast hälso- och sjukvårdspersonal ska få utföra behandlingarna.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Nya regler för skönhetsbehandlingar föreslås
Annons

– Vi har kommit fram till att kirurgiska ingrepp och injektioner kräver medicinsk kompetens eftersom de kan leda till allvarliga skador. För att stärka skyddet för den enskilde anser vi därför att hälso- och sjukvårdslagstiftningen ska gälla i sin helhet vid dessa behandlingar, säger Louise Follin Johannesson, jurist på Socialstyrelsens rättsavdelning, i ett pressmeddelande.

Med kirurgiska ingrepp avses operationer såsom fettsugning, ögonlocksförminskningar och ingrepp med implantat vid bröstförstoring. Exempel på injektioner är behandling med botulinumtoxin och fillers. Enligt Socialstyrelsens bedömning ska injektioner minst gå igenom hudens alla lager för att medicinsk kompetens ska krävas.

Det är på uppdrag av regeringen som myndigheten har utrett vilken typ av skönhetsbehandlingar som kräver medicinsk kompetens, då de kan innebära allvarliga hälsorisker.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Behandlingarna kräver legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

I förslaget framgår det att enbart legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal ska få genomföra kirurgiska ingrepp eller ge injektioner i estetiskt syfte.

– Utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv är det inte lämpligt att tillåta personer som saknar medicinsk kompetens och som agerar utanför hälso- och sjukvården att utföra sådana här behandlingar. Vi föreslår därför en ny bestämmelse i patientsäkerhetslagen som begränsar detta, säger Louise Follin Johannesson.

IVO ska stå för tillsynen

Förslagen skulle innebära att de verksamheter som utför skönhetsbehandlingar blir vårdgivare, vilket gör att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska stå för tillsynen. Detta innebär bland annat skyldighet att föra patientjournal och ge information enligt patientlagen.

Annons
Annons

Regleringen skulle minska skador till följd av de ingrepp som omfattas av förslaget, enligt Socialstyrelsen.

  Källor

 • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/socialstyrelsenforeslarnyareglerforskonhetsbehandlingar

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-09-28 20:00 (3 år sen)

  Jag häpnar över detta som jag anser komplett fel! Det styrker ju faktiskt tanken att om man har små bröst är man inte lika snygg mm istället för att man hjälper en människa att förstå att man inte behöver gå på vad som är trendigt för dagen i storlek på bröst, hur läpparna ska se ut mm.
  När vi nu har brister i sjukvården så människor får ligga i korridorer och väntetiden är tex inom cancervård är långa så kan jag inte på något villkor förstå vem som har kommit fram till detta!?
  Större krav på privata aktörer i branschen men framförallt jobba på att stötta människor och inte minst ungdomar att inte gå på samhällstrycket på att man inte duger om man inte är smal nog mm!
  Jag använder rullstol och är arg på alla trendtankar ang vem som är vacker och dyl.. Ett ingrepp är alltid ett ingrepp och ska göras enbart om det är tvunget.

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-28 17:01 (3 år sen)

  Hur gör man går man till vårdcentralen och får råd vart man ska vända sej? Mvh

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-28 14:34 (3 år sen)

  Bra förslag. Det behöver göras en kontroll och översyn av verksamheten