Forskare varnar för infektion vid akupunktur

Annons

Akupunktur kan kopplas ihop med en ny typ av infektioner. Mykobakterier orsakar stora bölder som kan uppträda veckor eller månader efter behandlingstillfället. Det är forskare vid University of Hong Kong som varnar för de nya infektionerna i tidskriften British Medical Journal.

Mykobakterierna är väldigt snabbväxande och tros spridas från miljön till patienterna via förorenade akupunkturinstrument, som till exempel bomullspinnar, handdukar och desinficeringskärl. Infektionerna uppträder lokalt vid akupunkturpunkterna och ser till en början ut som utslag eller blemmor och utvecklas sedan vidare till varfyllda blåsor, abscesser och sår efter veckor eller till och med månader. Symtomen utvecklas långsamt vilket medför att patienterna sällan söker hjälp och kopplar inte ihop problemen med akupunkturen, skriver forskarna.

Annons
Annons

Ifjol rapporterades dessutom ett fall där multiresistenta bakterier spridits med akupunktur. Forskarna efterlyser därför nu striktare hygien och reglering av dem som bedriver akupunktur. Även läkare måste bli bättre på att uppmärksamma den nya typen av hudinfektioner, skriver de.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons