Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kirurgi

Fysisk aktivitet efter fetmakirurgi

För att uppnå en hälsosam viktminskning gäller det inte bara att äta mindre, du måste också vara mer fysiskt aktiv så att du förbränner mer energi.


Uppdaterad den: 2019-02-18

Annons

Att ändra matvanor är bara en del av de beteendeförändringar som krävs för en hälsosam viktminskning. Man behöver också motionera mer.

All energi som man får i sig men inte använder lagras i kroppen, framför allt i form av fett. Om man ska gå ner i vikt måste kroppen förbränna mer energi än vad man får i sig via kosten. Detta kan ske genom att man ökar sin fysiska aktivitet och/eller minskar kaloriintaget.

Under de två första åren efter operationen kan man förhoppningsvis bli av med 50–60 % av övervikten om kostråden och rekommendationerna om ökad fysisk aktivitet följs. Fortsätter man sedan att följa dessa råd kommer det mesta av övervikten så småningom att försvinna.

Börja långsamt

Man bör börja långsamt med ett träningsprogram som man kan utföra dagligen. Målet bör vara att motionera minst trettio minuter per dag. Man kan också konditionsträna så att man blir måttligt andfådd i tre till fem minuter, fem till sex gånger per dag. I takt med att man går ner i vikt blir träningen lättare att utföra och man kan öka aktivitetsnivån.

Annons
Annons

Var mer fysiskt aktiv i vardagen

Genom att öka den vardagliga fysiska aktiviteten blir det enklare att gå ner i vikt. 

Tips för en aktiv livsstil:

  • Gå en promenad på minst trettio minuter de flesta av veckans dagar.
  • Ta trapporna istället för hissen.
  • Om du bara ska en kort bit, låt bilen stå och gå eller cykla dit.
  • Parkera bilen längre bort på parkeringsplatsen.
  • Följ ett balanserat träningsprogram.
  • Motionera tillsammans med vänner.

Fysisk aktivitet hjälper mot mycket

Fysisk aktivitet är bra för både kropp och själ. Leder blir stadigare och smidigare, musklerna blir starkare, lungorna tar lättare upp syre, cirkulationen stimuleras och matsmältningsorganen fungerar bättre. Fysisk motion stärker skelettet och fördröjer åldrandet. Man blir dessutom piggare och kan hantera stress bättre.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons