Inställda operationer efter uteblivna leveranser

I flera regioner runt om i Sverige saknas engångsmaterial till bland annat operationssalarna. Under fredagen ställer Akademiska sjukhuset i Uppsala in samtliga operationer och Socialstyrelsen har gått upp i stabsläge, det skriver Dagens Medicin och Läkartidningen.


Publicerad den: 2019-10-11
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Inställda operationer efter uteblivna leveranser
Annons

– Vi har gått upp i stabsläge för att kunna samordna, och få koll på läget, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, till Dagens Medicin. 

Fem regioner drabbade av materialkrisen

Det var under torsdagen som Akademiska sjukhuset i Uppsala meddelandet att alla operationer och planerad vård kommer ställas in från och med klockan 06.00 under fredagen och ett dygn framåt. Detta som en följd av att Apotekstjänst AB under en veckas tid inte kunnat leverera den mängd engångsmaterial som behövts vid operationer.

I nuläget har regionerna Uppsala, Örebro, Västmanland, Dalarna och Sörmland påverkats. En gemensam nämnare mellan regionerna är att leverantören är ny sedan den 1 oktober. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Det här sätter fingret på hur viktigt det är med så kallade robusta avtal, och vad som faktiskt kan hända när det blir fel, säger Johanna Sandwall, till Dagens Medicin.

Annons
Annons

“Bristen kommer inte bli långvarig”

Redan under torsdagen hade Socialstyrelsen ett möte med regionerna runt Mälardalen, berättar Johanna Sandwell, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, för Uppsala Nya Tidning. 

– Det som kom fram där är att det råder brist på material i flera regioner och i Uppsala har man ju då bland annat ställt in planerade operationer. Det här är så klart olyckligt för många, men enligt regionerna så ser det ut som att den här bristen inte kommer bli långvarig utan att man arbetar för att det ska lösas så snart som möjligt, säger hon till Uppsala Nya Tidning. 

Annons
Annons

Finns beredskap för djupare kris


Först och främst är det regionernas ansvar att hantera situationen. Men skulle bristen på material växa ytterligare finns det ett beredskapssystem, skriver Dagens Medicin. 

– Blir det en längre situation, och som är nationellt allvarlig, blir det en fråga för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och de andra bevakningsansvariga myndigheterna. Det finns internationella avtal att tillgå, nordiska samarbeten och EU-samarbeten, säger Johanna Sandwall, till Dagens Medicin. 
 
Under fredagen håller Socialstyrelsen en samverkanskonferens med samtliga regioner. Berörda regioner kommer då kunna lämna en prognos och berätta hur länge de tror att problemen kommer pågå. 

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/10/10/socialstyrelsen-viktigt-med-robusta-avtal/
  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/10/Socialstyrelsen-har-gatt-upp-i-stabslage/
  • Uppsala Nya Tidning - https://www.unt.se/nyheter/uppsala/detta-har-hant-materialkrisen-dag-for-dag-5426312.aspx

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-10-11 15:10 (3 år sen)

    Att försätta sig i en sådan situation är inte bara allvarligt, det är närmast oansvarigt.
    Varje leverans av utrustning som har avgörande betydelse för t.ex operationers genomförande ska naturligtvis upphandlas med dubbel säkerhet, dvs ytterligare minst en leverantör ska vara bunden i avtal.