Fakta om tredagarsfeber
Tredagarsfeber (som även kan benämnas exanthema subitum, roseola infantum och tredjedagsutslag) är en av de mindre kända barnsjukdomarna som ger utslag. Ändå får nästan alla barn den.
Nu är TBE-säsongen i full gång, vaccinera dig två gånger för att få bra skydd.
Personlig rådgivning. Drop in på alla Svea Vaccin-mottagningar i hela landet. Välkomna!
Det är dock endast barn mellan sex månader och tre års ålder som drabbas av tredagarsfeber, vilket tyder på att det är en mycket smittsam sjukdom.
Pågående rekrytering: Har du svårläkta bensår? Anmäl dig till en studie där du får prova en effektiv behandling som läker ditt sår snabbare. Läs mer »
Hur smittar tredagarsfeber?
Sjukdomen orsakas av ett herpesvirus som överförs som droppinfektion via luftvägarna.
Få Artrosbehandling direkt i en app
Artrosrelaterad höft- och knäsmärta behandlas bäst med anpassad sjukgymnastik. Med appen Joint Academy gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Hur yttrar sig sjukdomen?
Inkubationstiden för tredagarsfeber, det vill säga den tid som går från det man smittats till det att sjukdomen bryter ut, är 10-15 dagar.
- Först får barnet plötsligt hög feber på upp mot 40 grader som varar i cirka tre dagar.
- Det är inte helt ovanligt att febern utlöser feberkramper, som kan upplevas som mycket dramatiska och alarmerande. Feberkramperna utlöses inte av tredagarsfebern i sig, utan av den hastiga och höga febern. 
- När temperaturen sjunker igen, nästan lika fort som den steg, kommer utslagen. Dessa börjar oftast på bålen och sprider sig härifrån till armar och ben. Barnet får dock sällan utslag i ansiktet. 
- Utslaget är nästan blekrött, prickigt och kan ha små blåsor. Utslagen finns kvar i 12-14 timmar. Sedan är sjukdomen över.
Barnet smittar antagligen under hela sjukdomsförloppet, och kanske innan febern kommer (man vet inte helt säkert).
Hur ställer läkaren diagnosen tredagarsfeber?
Det vanliga förloppet med tredagarsfeber, som följs av utslag, är så karakteristiskt att läkaren kan vara säker på sin diagnos.
Viktiga saker om tredagarsfeber
Det är viktigt att småbarnsföräldrar känner till sjukdomen på tredagarsfeber och dess förlopp, eftersom det då finns en möjlighet att skilja den från andra barnsjukdomar, i första hand mässling.
- Tredagarsfebern börjar inte, som mässling, med snuva, hosta och ljusskygghet. Den yttrar sig enbart som hög feber.
- När barnet har mässling stiger febern igen när utslagen kommer, medan kroppstemperaturen är normal när utslagen kommer under tredagarsfebern.
- Det karakteristiskt att utslagen börjar på bålen, och nästan aldrig drabbar ansiktet. Vid till exempel mässling och röda hund är det tvärtom.
Ska barnet få medicin?
Det finns inget behov av medicin. Se till att barnet får i sig mycket vätska de tre dagar som det har feber. Utslagen ger ingen klåda.
Ska barnet vaccineras?
Man vaccinerar inte mot tredagarsfeber.
-
Läsarfråga: ”Varför rinner näsan när det är kallt?”
Här svarar Remy Waardenburg, specialistläkare i allmänmedicin på läsarnas frågor om luftvägsinfektioner.
-
Hiv-positiva möts fortfarande av fördomar - även inom vården
97 procent av de som lever med hiv i Sverige idag är smittfria. Trots det möts de fortfarande av fördomar och utsätts för diskriminering - även av personer inom vården.
-
Bett, stick och växter – så lindrar du sommarplågorna!
-
Det behöver du veta om influensasäsongen 2019–2020
För de allra flesta är säsongsinfluensan ofarlig, men varje vinter blir flera tusen personer inlagda på sjukhus på grund av säsongsinfluensan.
6 Kommentarer
-
Undvik förkylning med god hygien
Förkylningsvirus sprider sig lätt och det kan vara svårt att helt undvika att bli smittad. Men med god hygien går det att minska risken för en förkylning, detsamma gäller under influensasäsongen. Här ger också Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, några ...
1 Kommentarer -
Bör du vaccineras mot influensa? Här är riskgrupperna
Varje vintersäsong slår influensan till, vissa år hårdare än andra. För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för vissa kan influensan leda till allvarlig och livshotande sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccineras. Läs mer om de olika riskgrupp...
1 Kommentarer -
Symtom: Så vet du att du har drabbats av influensa
Det är vanligt att man drabbas av influensa under vinterhalvåret, men hur vet man att man har drabbats av just influensa och inte bara av en vanlig förkylning?
2 Kommentarer -
Symtom och tecken på harpest
2 Kommentarer