Fakta | Infektion

Fakta om scharlakansfeber

Scharlakansfeber orsakas av bakterier som kallas streptokocker och ger utslag i huden i samband med en halsinfektion. Sjukdomen drabbar ofta barn, men man kan få den i alla åldrar.


Uppdaterad den: 2012-08-01
Uppdaterare: Göran Günther, överläkare, specialist infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Annons

Karakteristiska symtom på scharlakansfeber är hudutslag och "smultrontunga", det vill säga att tungan svullnar upp och blir röd och prickig. Sjukdomsförloppet är normalt godartat och barnen behandlas med antibiotika.

Orsaker (smittvägar) till scharlakansfeber 

Streptokockbakterierna smittar antingen vid direktkontakt eller genom luftburna droppar. Inkubationstiden, alltså tiden från smittotillfället till att sjukdomen bryter ut, är två till fyra dagar.

Scharlakansfeber kommer samtidigt som en halsinfektion som också utlöses av streptokockerna, men de karakteristiska utslagen kan man också få i samband med streptokockinfektioner på andra ställen av kroppen, till exempel i huden. Scharlakansfeber betraktas därför som ett led i en streptokockinfektion, och inte som någon självständig sjukdom. Bakterierna producerar ämnen som framkallar utslagen och kroppen bildar antikroppar mot dem, vilket gör att man bara kan få scharlakansfeber en gång i livet.

Annons
Annons

Symtom på scharlakansfeber

  • Halsinfektion med ont i halsen, smärtor när man sväljer och feber.
  • Utslag som börjar i ansiktet, bara området runt munnen är fritt, sprider sig till kroppen, armarna och benen. De försvinner efter tre till fem dagar.
  • "Smultrontunga", tungan är väldigt röd och påminner om ett smultron.
  • Efter tre till fem dagar fjällar man, dels på kroppen, dels på handflator och under fotsulor.

Behandling av scharlakansfeber

Läkaren ställer diagnos utifrån sjukdomsbilden och genom att ta en bakterieodling från halsen. Streptokocker behandlas med vanligt penicillin. Är man allergisk mot penicillin behandlas man med erytromycin.

Förloppet är oftast godartat och sjukdomen är över på en vecka. Utslagen försvinner snabbt, speciellt om patienten behandlas med antibiotika.

Goda råd

  • Vid tecken på halsinfektion, feber och utslag på kroppen bör man uppsöka läkare.
  • Smärtor när man sväljer kan lindras genom att man dricker varmt och äter mosad kost.
  • Drick mycket.

Annons
Annons
Annons