Infektion av giardia-parasit
Allt du vill veta om influensavaccin: Läs mer om symtom på influensa och vilka riskgrupper som bör vaccineras
Smittvägar
Infektionen sprids vanligtvis med vatten som på något sätt kommit i kontakt med avföring från infekterade människor där cystor av parasiten kan finnas.
Cystan fungerar som en slags vilokropp för parasiten. När man dricker infekterat vatten utvecklas cystan till levande rörliga parasiter som förökar sig i tunntarmen och sedan utvecklas till cystor då de kommer ner i tjocktarmen och ut med avföringen.
Giardia-parasiten kan leva mycket länge i vatten och tål t.ex. klorering (som dödar de flesta bakterier) men inte upphettning till kokpunkten.
Ett ganska vanligt ställe för smittspridning i vårt land är dagis, i synnerhet bland de små barnen, (risken för kontakt med avföring är större mellan små barn).
Symtom
Det tar ett par veckor från det att man smittas tills man får symtom, en del som smittas av giardia-parasit märker inte av symtom överhuvudtaget.
Besvären är lös avföring som sällan blir vattentunn. Man kan också ha mer eller mindre ont i magen och gaser. Om besvären fortsätter kan de så småningom leda till viktminskning.
Symtom vid giardiainfektion förväxlas lätt med laktosintolerans. Giardia ger liksom laktosintolerans, symtom på malabsorption (ytlig tarmskada som gör att tarmen inte kan suga i sig födan normalt). Skillnaden är att Giardiainfektionen är övergående, med eller utan behandling, vilket inte gäller de flesta fall av laktosintolerans, åtminstone inte på kort sikt.
Vid laktosintolerans uppstår brist på enzymet laktas som bryter ner mjölksocker. Men många som tror att de är laktosintoleranta undviker mjölkprodukter i onödan, laktosintolerans behöver diagnostiseras av läkare, innan man själv börjar experimentera med kosten.
FÅ KOLL PÅ DINA PATIENTRÄTTIGHETER: Vill du få bättre koll på patientlagen och vad den innebär för dig? Lär dig mer här!
Diagnos
Diagnosen ställs genom att undersöka avföringen i mikroskop där man kan se cystorna.
Behandling
Behandlingen är lätt. För vuxna räcker det med fyra tabletter Fasigyn (timidazol) i engångsdos, vilket kan behöva upprepas en gång om besvären inte går över helt.
För barn finns en någorlunda välsmakande mixtur av Flagyl (metronidazol) som doseras efter vikt och som de måste ta två gånger om dagen i sex dagar.
Anmälningsplikt
Infektionen är anmälningspliktig, behandlande läkare måste anmäla fallet till smittskyddsläkaren som ska se till att åtgärder sätts in mot ytterligare smittspridning.