Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Infektion

Infektion av giardia-parasit

Den lilla parasiten Giardia lamblia är en vanlig orsak till diarré och bukbesvär utan feber. Giardia-parasiten finns över hela jordklotet och i den fattiga delen av världen har så gott som alla unga haft infektionen minst en gång.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Författare: Sven Britton, professor, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, Utlandsmottagningen vid Cityakuten samt Infektionskliniken Gävle

Annons

Smittvägar

Infektionen sprids vanligtvis med vatten som på något sätt kommit i kontakt med avföring från infekterade människor där cystor av parasiten kan finnas.

Cystan fungerar som en slags vilokropp för parasiten. När man dricker infekterat vatten utvecklas cystan till levande rörliga parasiter som förökar sig i tunntarmen och sedan utvecklas till cystor då de kommer ner i tjocktarmen och ut med avföringen.

Giardia-parasiten kan leva mycket länge i vatten och tål t.ex. klorering (som dödar de flesta bakterier) men inte upphettning till kokpunkten.

Annons
Annons

Ett ganska vanligt ställe för smittspridning i vårt land är dagis, i synnerhet bland de små barnen, (risken för kontakt med avföring är större mellan små barn).

Symtom

Det tar ett par veckor från det att man smittas tills man får symtom, en del som smittas av giardia-parasit märker inte av symtom överhuvudtaget.

Besvären är lös avföring som sällan blir vattentunn. Man kan också ha mer eller mindre ont i magen och gaser. Om besvären fortsätter kan de så småningom leda till viktminskning.

Annons
Annons

Symtom vid giardiainfektion förväxlas lätt med laktosintolerans. Giardia ger liksom laktosintolerans, symtom på malabsorption (ytlig tarmskada som gör att tarmen inte kan suga i sig födan normalt). Skillnaden är att Giardiainfektionen är övergående, med eller utan behandling, vilket inte gäller de flesta fall av laktosintolerans, åtminstone inte på kort sikt.

Vid laktosintolerans uppstår brist på enzymet laktas som bryter ner mjölksocker. Men många som tror att de är laktosintoleranta undviker mjölkprodukter i onödan, laktosintolerans behöver diagnostiseras av läkare, innan man själv börjar experimentera med kosten.

Diagnos

Diagnosen ställs genom att undersöka avföringen i mikroskop där man kan se cystorna.

Behandling

Behandlingen är lätt. För vuxna räcker det med fyra tabletter Fasigyn (timidazol) i engångsdos, vilket kan behöva upprepas en gång om besvären inte går över helt.

För barn finns en någorlunda välsmakande mixtur av Flagyl (metronidazol) som doseras efter vikt och som de måste ta två gånger om dagen i sex dagar.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Anmälningsplikt

Infektionen är anmälningspliktig, behandlande läkare måste anmäla fallet till smittskyddsläkaren som ska se till att åtgärder sätts in mot ytterligare smittspridning.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons