Feber hos barn - när behöver man agera på hög feber och feberkramper
Fakta | Infektion

Feber

Både barn och vuxna kan få feber ofta. Feber är ett symtom på att någonting i kroppen är fel, det vill säga det är kroppens naturliga försvar mot virus och bakterier. 


Redaktionen, Netdoktor.se
Publicerad den: 2014-10-13

Annons

Att ha feber betyder att temperaturen i kroppen är högre än vanligt. Vad som sedan är normal kroppstemperatur hos vuxna kan variera från person till person men en normal kroppstemperatur ligger i genomsnitt på mellan 36 och 37,8 grader. Det räknas som feber när kroppstemperaturen ligger på 38 grader och högre.

I de allra flesta fall går feber över efter ett par dagar. Men om febern varar längre än några dagar ska man söka vård. Det kan i så fall röra sig om någon febersjukdom som orsakas av virus eller bakterier, eller en inflammationssjukdom.

Feber hos barn

Barns kroppstemperatur och feber kan snabbt svänga, både uppåt och nedåt och det beror på att tempeteraturcentrum hos små barn ännu inte är fullt utvecklat. Barn kan därför lätt få feber, vilket nödvändigtvis inte behöver betyda att barnet är särskilt sjukt. Barnets normala kroppstemperatur utan feber ligger mellan 36,5 och 37,7 grader.

Annons
Annons

Som småbarnsförälder kan det vara svårt att veta när man ska söka vård när ens barn har feber. Dessa råd kan därför vara bra att följa:

  • Kontakta alltid läkare om du har ett litet barn på under tre månader som får hög feber.
  • Om febern varit över 38,5 grader under mer än tre dagar bör barnet undersökas av läkare. 

För att vara säker på att rätt kroppstemperatur mäts – mät i barnets ändtarm.

Mer om feber hos barn »

Annons
Annons

Feberkramp

Barn vars feber stiger snabbt kan få feberkramper, som kan liknas vid epileptiska anfall. En feberkramp innebär oftast att barnet förlorar medvetandet och kroppen, liksom armar och ben stelnar. Att huvudet böjs bakåt, huden bleknar eller blir blå är inte heller ovanligt. Och inte sällan får barnet även ryckningar i armar och ben. 

Efter ett par minuter brukar kramanfallet sluta och ryckningarna upphör. Feberkramper brukar vara en skrämmande upplevelse för föräldrarna. De allra flesta barn som får feberkramper, får det endast en gång, men vissa kan få kramper vid flera tillfällen. Vanligtvis inträffar feberkramper under de första levnadsåren.

Mer om feberkramper »

Feber som orsakas av virus eller bakterier

Det finns flera sjukdomar orsakade av virus eller bakterier som kan ge feber. Vid förkylningstider är det vanligt att sjukdomar som exempelvis orsakar hosta, snuva eller halsont också kan ge upphov till feber. Här listar vi de vanligaste sjukdomarna där feber är ett vanligt symtom. 

Halsfluss

Både virus och bakterier kan orsaka halsfluss, en sjukdom som framförallt är lokaliserad till halsmandlarna och området runt dem. Halsfluss kan uppträda i alla åldrar, men drabbar oftast barn och unga.

Vanliga symtom på halsfluss är förutom feber, halsont med sväljningssmärtor, förstorade lymfkörtlar på halsen och rodnad i halsen.

Mer om halsfluss »

Lunginflammation

Lunginflammationer orsakas oftast av bakterier, en streptokockbakterie som kallad pneumokocker. Det finns flera olika typer av lunginflammation men den som är orsakad av streptokockbakterie är vanligast och den som beskrivs här.

Den bakteriella lunginflammationen börjar oftast plötsligt och symtomen kännetecknas av både feber och frossa, smärta i bröstet samt hosta.

Mer om lunginflammation »

Influensa

Under vinterhalvåret är det särskilt vanligt med influensa. Då influensa beror på virus kan den inte behandlas med antibiotika utan ska i första hand behandlas med vila och rikligt med dryck. 

Det finns flera olika typer av influensa men gemensamt för de olika typerna av influensan är att de kännetecknas av hosta, muskel- och ledvärk, huvudvärk och feber som ligger mellan 38-40 grader.

Mer om influensa »

Körtelfeber (Epstein-barr-virus)

Körtelfeber, eller "kyssjukan" som den också kallas för, har fått sitt smeknamn för att sjukdomen kan överföras från en person till en annan genom en kyss. Virussjukdomen orsakas av Epstein-Barr-viruset och karakteriseras bland annat av inflammation i halsmandlarna, uttalad trötthet samt förstorade lymfkörtlar och feber.  Körtelfeber drabbar framförallt unga människor i åldern 10-25 år.

Mer om körtelfeber »


Annons
Annons
Annons