Falsk krupp (pseudokrupp)
Trygghet i en klocka
BellPal är klockan med ett mobilt trygghetslarm som automatiskt meddelar nära och kära om användaren ramlar eller något oplanerat händer. Svensk innovation förpackad i en helt vanlig klocka.
Sjukdomen uppträder oftast hos barn i åldern 6 månader till 5 år. Det är en vanlig sjukdom med god prognos. Äkta krupp är samma sak som difteri och det är en allvarlig sjukdom. Efter att vaccin mot difteri införts i barnvaccinationsprogrammet har det blivit en mycket ovanlig sjukdom.
Hur får man falsk krupp?
Virus kan överföras med luftburna droppar i samband med hosta eller en nysning, men kan också smitta från person till person via händer. Med handen överförs sedan viruset till ögon- och nässlemhinnan.
Många virus kan förorsaka falsk krupp. Vanligast är parainfluensaviruset, men en rad andra virus, till exempel RS-virus, influensavirus typ A, rhinovirus, adenovirus och coxsackievirus, kan också utlösa sjukdomen.
Om man tidigare haft falsk krupp finns det en tendens att den kommer igen i samband med en ny förkylning. Efter 4-5-årsåldern avtar symptomen.
Möjligtvis finns det också en allergisk komponent mot parainfluensavirus.
Vilka är symptomen vid falsk krupp?
- Karaktäristiskt är hård, skällande hosta.
- Heshet och väsande ljud som hörs framför allt vid inandning.
- Symptomen kommer ofta om natten när barnet har sovit några timmar.
- Feber
- Barnet är ofta förkylt innan sjukdomen bryter ut.
Vad ska man vara särskilt uppmärksam på?
- Om barnet blir tilltagande trött och slött.
- Blåfärgning runt mun, näsa och naglar.
- Besvärad andning.
Vad kan man göra själv?
- Försök få barnet att lugna ner sig och förhålla sig så lugnt som möjligt. Uppträd själv lugnt, oro och rädsla smittar av sig på barnet.
- Sätt barnet upp, det underlättar andningen.
- Inandning av vattenånga kan eventuellt mildra symptomen, till exempel i badrummet där man kan låta varmt vatten rinna i duschen. Alternativt kan man packa in barnet varmt och ta med det ut i torr, kall luft.
- Undvik stora måltider, eftersom hostanfall kan provocera kräkning.
- Ge barnet rikligt att dricka.
- Vid feber ska barnet ha så lite kläder som möjligt på sig och inte ligga under en varm filt.
Hur ställer läkaren diagnosen?
Diagnosen ställer man på symptomen. Om läkaren vill veta vilken mikroorganism som orsakar sjukdomen kan man ta ett halsprov och undersöka sekret från luftvägarna för virus. Eventuellt kan röntgenundersökning göras.
Fortsatt förlopp
Förloppet av falsk krupp är som regel lugnt och varar i 3-4 dagar dock kan hostan vara längre. Sjukdomen varierar ofta på så sätt att den förvärras om natten när barnet ligger ner, för att sedan förbättras på dagen. Möjlig försämring vid falsk krupp kan vara:
- Uttalade andningsbesvär och syrebrist.
- Tilltäppta andningsvägar (obstruktion). Detta är livshotande men sällsynt.
Hur behandlas falsk krupp?
Eftersom det är en virusinfektion kan man inte behandla med antibiotika. Allvarliga fall av falsk krupp lägger man in på sjukhus, där man bland annat kan ge syrebehandling, adrenalin-inhalationsbehandling och behandling med kortison och i sällsynta fall respiratorbehandling.
-
Helveteseld (bältros)
Bältros är ett smärtsamt utslag som orsakas av varicella-zostervirus, som även orsakar vattkoppor. Bältros uppträder när ett vattkoppsvirus återaktiveras, oftast många år efter den ursprungliga vattkoppsinfektionen.
-
Svinkoppor (impetigo)
Svinkoppor är hudinfektioner med bakterierna stafylokocker eller streptokocker och är ganska vanligt. Sjukdomen drabbar främst barn.
-
Halsfluss
Halsfluss (tonsillit) är en sjukdom som framförallt är lokaliserad till halsmandlarna och området runt dem. Både virus och bakterier kan orsaka halsfluss. Det är dels en sjukdom i sig själv, men ses också som led i andra sjukdomar som till exempel körtelfeber. Läs mer »
-
Vattkoppor
Sjukdomen orsakas av ett virus som kallas varicella zoster. Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som i de flesta fall drabbar barn.
-
Vinterkräksjuka
Så kallad vinterkräksjuka orsakas av calicivirus som ger häftiga kräkningar och diarré. Vinterkräksjukan är extremt smittsamt men det går att undvika att bli smittad genom att hålla god hand- och livsmedelshygien.
-
Springmask
Springmask är vanligt förekommande i Sverige. Både barn och vuxna kan få springmask som ofta orsakar intensiv klåda i området runt ändtarmen. Läs här om hur du blir av med parasiterna.
-
Kolera
Kolera är en smittsam magtarmsjukdom, som inom få dagar kan ge våldsamma diarréer. Det farliga med kolera är den mycket stora vätskeförlust, som kan uppstå efter kort tid.
-
Förkylning kan leda till akuta besvär hos personer med astma
Under förkylningstider är det många av oss som får stå ut med att vara snoriga och hängiga en kortare period. Men för en person med astma kan det dock bli mer besvärligt. De kan ofta få mer långdragna förkylningar och i värsta fall akuta besvär som kräver läkarkontakt.
1 Kommentarer