Fakta | Infektion

Diagnostik av hiv-infektion

Det enda sättet att veta om man har blivit smittad av hiv är att testa sig. Ett hiv-test kostar ingenting och man får testa sig anonymt. Om man misstänker att man har blivit smittad av hiv är det viktigt att testa sig tidigt. Både för att man ska kunna få behandling och för att undvika att man sprider viruset vidare.

Uppdaterad den: 2019-02-05
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Hur diagnostiseras en hiv-infektion?

Hiv kan diagnostiseras med ett blodprov, ett hiv-test. Testet visar om det finns antikroppar mot hiv (proteiner i blod som kan bindas till viruset). Vanligtvis uppkommer antikroppar inom fyra till sex veckor efter smitta, men ibland kan det ta längre tid. Vid ett negativt resultat trots risk för infektion bör därför ett nytt prov tas efter cirka tre månader. Ett resultat som visar på en hiv-infektion kan förekomma trots att det i själva verket inte skett någon smitta (falskt positivt prov). Därför måste man alltid göra ett bekräftande prov. 

Om man misstänker en så kallad primär hiv-infektion, som uppkommer cirka två till fyra veckor efter smittotillfället, finns det en annan testmetod som kan användas. Metoden kallas antigentest och innebär att man letar efter strukturer av själva viruset (antigener). Antigentestet kan vara positivt hos den som har fått en primärinfektion av hiv och testet är mycket specifikt: om man antigentestet visar på en hiv-infektion kan man vara ganska säker på att en hiv-infektion föreligger. Man ska dock ändå alltid göra ett till test för att vara säker. 

I Sverige används numera ofta ett kombinationstest med vilket man kan upptäcka både antikroppar mot hiv och hiv-antigen. Antigen kan påvisas innan antikroppar har hunnit utvecklas vilket betyder att man kan upptäcka hiv i ett tidigare skede. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons