Fakta | Infektion

Atrofisk vulvovaginit hos äldre


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är atrofisk vulvovaginit?

Atrofisk, eller senilatrofisk vulvovaginit är ett tillstånd med torra och tunna slemhinnor i slidan (atrofiska slemhinnor) hos kvinnor som har passerat klimakteriet.

Typiska symtom är ökade flytningar, klåda, sveda i slidan och runt slidöppningen. Det är också vanligt med sveda när man kissar, upprepade urinvägsinfektioner, smärta vid samlag och ibland blodblandade flytningar. Urinläckage kan förekomma.

Atrofisk vulvovaginit är mycket vanligt bland äldre kvinnor.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Orsak

Produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen avtar väsentligt efter klimakteriet. När det sker försvinner mycket av stimuleringen av slemhinnorna i underlivet så att dessa blir tunnare, skörare och mer sårbara. Denna förändring gäller även slemhinnorna i urinblåsan och i urinröret. Det ökar risken för infektion med tarmbakterier, vilket kan orsaka återkommande urinvägsinfektioner.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Diagnos

En gynekologisk undersökning genomförs. Atrofisk vulvovaginit syns vid undersökning då tillståndet oftast ger typiska förändringar i slemhinnorna.

Behandling

Syftet med behandlingen är att stärka slemhinnan genom att tillföra östrogen, som det råder brist på.

Annons
Annons

Om bara detta tillstånd ska behandlas förskriver läkaren lokala östrogenpreparat som vagitorier eller salva för användning i slidan. Detta hjälper dock inte mot eventuella andra symtom i övergångsåldern. Om man behöver behandling för vallningar, svettningar eller liknande används östrogentabletter (se klimakteriet). Vid användning av östrogentabletter behöver man inte komplettera med salva eller stolpiller.