Tänderna


Uppdaterad den: 2012-10-02
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Människan har två uppsättningar tänder: mjölktänder och permanenta tänder.

Mjölktänderna

Mjölktänderna är 20 stycken. Det är fyra framtänder, två hörntänder och fyra kindtänder (molarer) i överkäken och motsvarande i underkäken. Mjölktänderna börjar bryta fram vid omkring sex månaders ålder och alla mjölktänderna är vanligen på plats i tvåårsåldern. Mjölktänderna lossnar och faller ut när barnet är mellan sex och tolv år.

Permanenta tänder

Mjölktänderna ersätts från sex års ålder av permanenta tänder, och alla tänderna utom visdomständerna är vanligen på plats i 14–15-årsåldern. De permanenta tänderna omfattar fyra framtänder, två hörntänder, fyra premolarer och sex molarer i överkäken respektive i underkäken. Sista molarerna är visdomständerna och det är inte ovanligt att de saknas.

Annons
Annons

Tandens uppbyggnad

Det vi ser av tanden kallas kronan och den sticker upp ur tandköttet (gingivan). Emaljen är det yttersta skiktet på kronan och det hårdaste materialet i kroppen. Innanför emaljen finns dentinet, ett benliknande material. Det innersta skiktet är pulpan, en mjukvävnad som innehåller nerver och blodkärl.

På motsvarande sätt har tandens rötter cement som det yttersta skiktet, dentin i mitten och pulpakanalen i centrum. Blodkärlen och nerverna kommer in i pulpakanalen från käkbenet.

Tanden hålls på plats i käkbenet med hjälp av små fibrer (parodontiet) som fäster tanden i käkbenet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons