Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tänderna

Mjölktänderna ersätts från 6 års ålder av permanenta tänder och alla tänderna, utom visdomständerna, är vanligen på plats i 14–15-årsåldern.

Uppdaterad den: 2019-05-13
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Människan har två uppsättningar tänder:

  • Mjölktänder.
  • Permanenta (kvarvarande) tänder.

Mjölktänderna

Mjölktänderna är 20 stycken. Det är 4 framtänder, 2 hörntänder och 4 kindtänder (molarer) i överkäken och motsvarande i underkäken.

Mjölktänderna börjar bryta fram vid omkring 6 månaders ålder och alla mjölktänderna är vanligen på plats i 2-årsåldern. Mjölktänderna lossnar och faller ut när barnet är mellan 6 och 12 år.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Permanenta tänder

Mjölktänderna ersätts från 6 års ålder av permanenta tänder, och alla tänderna utom visdomständerna är vanligen på plats i 14–15-årsåldern.

De permanenta tänderna omfattar 4 framtänder, 2 hörntänder, 4 premolarer och 6 molarer i överkäken respektive i underkäken. De sista molarerna är visdomständerna och det är inte ovanligt att de saknas.

Tandens uppbyggnad

Tand

Det vi ser av tanden kallas kronan och den sticker upp ur tandköttet (gingivan). Emaljen är det yttersta skiktet på kronan och det hårdaste materialet i kroppen. Innanför emaljen finns dentinet, ett benliknande material. Det innersta skiktet är pulpan, en mjukvävnad som innehåller nerver och blodkärl.

Annons
Annons

På motsvarande sätt har tandens rötter cement som det yttersta skiktet, dentin i mitten och pulpakanalen i centrum. Blodkärlen och nerverna kommer in i pulpakanalen från käkbenet.

Tanden hålls på plats i käkbenet med hjälp av små fibrer (parodontiet) som fäster tanden i käkbenet.


Annons