Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Plötslig dövhet, sudden deafness

Sudden deafness är ett begrepp som används när man plötsligt förlorat hörseln på ena örat. Tillståndet är ganska ovanligt och oftast vet man inte varför hörselnedsättningen skett.


Uppdaterad den: 2019-09-23

Annons

Vad är plötslig dövhet, sudden deafness?

Sudden deafness kallas också plötslig sensorineural hörselnedsättning. Tillståndet innebär hörselnedsättning på ena örat, som sker snabbt, oftast utan en känd orsak.

Det är ett ganska ovanligt tillstånd som kan ses i alla åldrar, men det är vanligast hos personer över 65 år. Män och kvinnor verkar drabbas lika ofta. 

Annons
Annons

Symtom

Man märker av tillståndet genom att hörseln plötsligt försvinner på ena örat, ibland i kombination med en tryckkänsla i örat eller känslan av att något fyller ut hörselgången. Ibland hörs sus och pip och känsla av att ljudet förvrängs, lite som en trasig högtalare enligt vissa beskrivningar. Symtomen är inte specifika just för detta tillstånd, så därför kan det ibland ta lite tid att koppla samman dessa tecken med just sudden deafness. 

Orsak

I den stora majoriteten av fall är orsaken till tillståndet helt okänt och då kallar man det för "idiopatisk" orsak. 

Ibland är det en del av en annan sjukdom, såsom Ménières sjukdom där man har hörselnedsättning, yrsel och tinnitus samtidigt. I vissa fall beror det på läkemedelsbiverkan (vissa antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel). Men i uppemot 90 % av fallen går som sagt ingen orsak att hitta.

Annons
Annons

Diagnos

För att fastställa diagnosen behöver hörseln undersökas. Man vill dels testa hur mycket av hörseln som verkar ha försvunnit och dels ta reda på var problemet finns någonstans. Hörselnedsättningar kan bero på att något hindrar ljudet att nå fram till hörselapparaten (ett bra exempel är vaxproppar) eller att själva hörselapparaten är skadad på något sätt så den inte kan registrera ljuden.

Vid sudden deafness är det den inre hörselapparaten som orsakar problemet. För att ta reda på detta görs oftast ett stämgaffelprov. Man brukar också göra en neurologisk undersökning som bland annat kan innefatta att man testar balansen på något sätt, och kontrollerar ögonrörelser. Ytterligare undersökningar brukar göras.

Det är mycket sällan man utför någon form av röntgen då tillståndet inte går att se på bild, men ibland görs det för att utesluta andra sjukdomar. 

Behandling av plötslig dövhet, sudden deafness

Man brukar ge kortison vid sudden deafness, även om man egentligen inte har så säkra svar på hur effektivt det egentligen är. Den behandlingen brukar ges i tablettform, men om tillståndet är långvarigt görs ibland ett försök med att ge kortison direkt i mellanörat.

Prognos

Tillståndet är ofarligt, men brukar upplevas som mycket besvärande även om man vänjer sig vid den minskade hörseln efter ett tag. De flesta upplever en tydlig förbättring redan efter en vecka eller två, och ungefär en tredjedel får tillbaka hörseln precis som den var innan. Hos en tredjedel blir den klart förbättrad igen, men inte helt återställd och en sista tredjedel får inte tillbaka så mycket av den förlorade hörseln. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Vill du veta mer

  • Hörselnedsättning, patientrådgivning
  • Sudden deafness – för vårdpersonal

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.