Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Operation av otoskleros


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Inläggning

Vanligtvis blir du inlagd på sjukhuset dagen före operationen eller samma morgon. Läkaren eller sjuksköterskan som tar emot dig skriver en inläggningsjournal. Sen får du diskutera med den läkare som ska söva dig (anestesiläkaren/narkosläkaren) och med kirurgen. Själva operationen varar i drygt en timme.

Hur utförs ingreppet?

De flesta patienter med otoskleros erbjuds operation. Operationen utförs vanligtvis under narkos. Kirurgen lägger ett litet snitt i den innersta delen av örongången och skjuter undan huden och den bakersta delen av trumhinnan för att kunna se in i mellanörat.

Det är ofta nödvändigt att avlägsna benvävnad vid kanten av örongången för att kunna se stigbygeln. I samband med detta ingrepp kan det uppstå en skada på smaknerven. Skadan kan medföra att smakkänslan för salt, surt, sött och bittert försvinner på den främre delen av tungan.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Vid god sikt, skär kirurgen med en laserstråle över den lilla muskeln som fäster till stigbygeln och avlägsnar den översta delen av stigbygeln med lasern så att endast "foten" är kvar. Härefter borras ett 0,4 mm stort hål i foten och en cirka 5 mm lång och 0,4 mm tjock protes provas in. Protesen är ofta gjord av teflon. Den översta kroken på protesen utgörs av en tunn platinatråd.

Protesen placeras på städet, så att den kan överföra trumhinnans rörelser vid ljudpåverkan genom hammaren och städet.

Trumhinnan läggs på plats och det sätts en tamponad i örongången för att hålla hud och trumhinna på plats. Det är så ont om plats att det inte går att sy fast huden där snittet i örongången har lagts.

Annons
Annons

Vad händer efter en operation?

De första dagarna efter operationen kan du känna dig lite yr men de flesta patienter kan skrivas ut dagen efter operationen. Vanligtvis får du en kontrolltid fyra till fem dagar senare. Kirurgen avlägsnar då tamponaden i örongången och försäkrar sig om att allt är som det ska vara.

Kan det uppstå komplikationer?

Du måste vila i två till tre veckor efter operationen. Det kan läcka vätska ur innerörat längs med protesen om du gör något som ökar trycket i huvudet. Du bör undvika att böja huvudet nedåt och du ska undvika att lyfta tunga föremål. Du riskerar att bli yr och i värsta fall går det ut över hörseln.

Just när tamponaden avlägsnats och några dagar framåt får det inte komma in vatten i örongången. Huden behöver vila för att läka, därför ska du vara försiktig med att bada.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

När blir hörseln bättre?

Först några veckor efter operationen har mellanörat tömt sig på blod. Du märker därför ofta slutresultatet först vid den här tiden.

Vanligtvis ombeds du att komma på nya kontroller efter cirka tre veckor och tre månader. Om det finns behov av att operera det andra örat också, tas beslut först cirka sex månader efter den första operationen.


Annons