Inflammation i mungiporna\n(munvinkelragader)
Vad är inflammation i mungiporna?
Inflammation i mungiporna är ett tillstånd med lokal inflammation som ger smärtsamma lesioner (skada i vävnaden) i mungiporna – röd hud, sprickbildningar och ömhet är typiskt. Det kallas på fackspråk för munvinkelragader eller angulär cheilit.
Nu är TBE-säsongen i full gång, vaccinera dig två gånger för att få bra skydd.
Personlig rådgivning. Drop in på alla Svea Vaccin-mottagningar i hela landet. Välkomna!
Det är ett ganska vanligt tillstånd bland små barn, äldre människor och personer med ett försvagat immunsystem.
Symtom
Typiska symtom för angulär cheilit är:
- Rodnad.
- Smärtsamma sprickbildningar.
- Blödning och sårbildning i mungiporna.
- Torra läppar och obehag, en brännande känsla i munvecken.
Orsak
Den vanligaste orsaken är först och främst en svampinfektion (Candida albicans), men tillståndet kan också orsakas av bakterier (Staphylococcus aureus). Tillbakagång av utslaget efter behandling med svampdödande medel och eventuellt antibiotika är starka bevis på att dessa mikroorganismer har betydelse för det här tillståndet.
Det finns också en lång rad icke-infektiösa orsaker till angulär cheilit. Dessa kan vara:
- Användning av dåligt anpassade tandproteser.
- Onormala hudveck i mungiporna.
- Kontaktallergi.
- Näringsbrist.
- Anemi.
- Torr hud.
- Kraftig utsöndring av saliv.
- Atopiskt (hudutslag) eller seborroiskt eksem (mjälleksem).
Tillståndet är också vanligt bland hiv-infekterade patienter och bland personer med Downs syndrom. Överdriven muntvätt och överdriven användning av tandtråd kan också bidra till utvecklingen av angulär cheilit.
Hos barn kan angulär cheilit orsakas av att de slickar sig på läpparna, biter på läpparna och suger på tummen. Hos äldre kan dåligt anpassade tandproteser, tvångspräglad läppslickning och muntvätt sekundärt till nästäppa orsaka angulär cheilit.
Brist på vissa vitaminer som B12 och folsyra, samt järnbrist, kan också vara en bidragande orsak till angulär cheilit.
Diagnos
Diagnosen är vanligtvis lätt att ställa. Typiska besvär och karakteristiska förändringar i mungiporna lämnar litet utrymme för tvivel. Vanligtvis behövs inga ytterligare undersökningar. Om det finns misstanke om vitamin- eller järnbrist kan det vara aktuellt att ta blodprov för att kontrollera sådana brister eller lågt blodvärde.
Inflammation i mungiporna kan i vissa fall vara ett isolerat tidigt tecken på blodbrist (anemi) eller vitaminbrist, till exempel B12-brist. Det ska framför allt misstänkas hos personer som kan ha ökad risk för brister, till exempel dålig näring eller tarmsjukdom. I sådana fall går hudförändringarna tillbaka när den underliggande sjukdomen/bristen har behandlats.
För läkaren är det viktigt att utreda om personen har en fullvärdig kosthållning. Näringsbrist kan vara en viktig underliggande orsak.
Behandling
De flesta fall av angulär cheilit beror på en infektion och ska behandlas lokalt med svampdödande läkemedel, gärna mikanozolpreparat som även har en viss effekt på bakterier. Det svampdödande medlet smörjs på de röda områdena, eventuellt också på översidan av tandprotesen om denna också har angripits av svamp. Behandlingen bör fortsätta flera dagar efter att rodnaden och sprickorna har försvunnit.
Om läkaren har anledning att misstänka att bakterier medverkar till infektionen ska man använda en antibiotikasalva, till exempel fusidinsyra, eventuellt tillsammans med hydrokortisonsalva. Antibiotikasalvan smörjs i mungiporna, eventuellt smörjs lite salva också på insidan av näsborrarna då infektionen kan sprida sig därifrån.
Hos patienter med underliggande blodsjukdom kan man genom att åtgärda näringsbristen – genom att tillföra vitaminer och järn – driva tillbaka inflammationen.
Prognos
Prognosen är god. Med korrekt behandling försvinner utslaget. Det är dock inte ovanligt att utslaget kan komma tillbaka igen vid ett senare tillfälle.
-
Läsarfråga: ”Varför rinner näsan när det är kallt?”
Här svarar Remy Waardenburg, specialistläkare i allmänmedicin på läsarnas frågor om luftvägsinfektioner.
-
Hiv-positiva möts fortfarande av fördomar - även inom vården
97 procent av de som lever med hiv i Sverige idag är smittfria. Trots det möts de fortfarande av fördomar och utsätts för diskriminering - även av personer inom vården.
-
Bett, stick och växter – så lindrar du sommarplågorna!
-
Det behöver du veta om influensasäsongen 2019–2020
För de allra flesta är säsongsinfluensan ofarlig, men varje vinter blir flera tusen personer inlagda på sjukhus på grund av säsongsinfluensan.
6 Kommentarer
-
Undvik förkylning med god hygien
Förkylningsvirus sprider sig lätt och det kan vara svårt att helt undvika att bli smittad. Men med god hygien går det att minska risken för en förkylning, detsamma gäller under influensasäsongen. Här ger också Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, några ...
1 Kommentarer -
Bör du vaccineras mot influensa? Här är riskgrupperna
Varje vintersäsong slår influensan till, vissa år hårdare än andra. För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för vissa kan influensan leda till allvarlig och livshotande sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccineras. Läs mer om de olika riskgrupp...
1 Kommentarer -
Symtom: Så vet du att du har drabbats av influensa
Det är vanligt att man drabbas av influensa under vinterhalvåret, men hur vet man att man har drabbats av just influensa och inte bara av en vanlig förkylning?
2 Kommentarer -
Symtom och tecken på harpest
2 Kommentarer