Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hörselnedsättning


Uppdaterad den: 2017-10-30
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är hörselnedsättning?

Översiktsbild av öra

Hörselnedsättning definieras som nedsatt hörsel eller total förlust av hörseln på ena eller båda öronen. Det kan vara övergående eller bestående.

Hörselnedsättning kan inträffa plötsligt eller komma gradvis under flera år. Om hörselnedsättningen kommer gradvis upptäcks den ofta inte förrän hörseln är så dålig att man har problem med att följa med i ett normalt samtal. Undantagsvis kan akut hörselförlust uppstå efter en skallskada eller i samband med sjukdomar, till exempel mellanöroninflammation, Ménières sjukdom och liknande.

Nedsatt hörsel kommer ofta med åldern, så kallad presbyacusis, och är den vanligaste orsaken till försämrad hörsel. Vissa typer av hörselnedsättning kan gå i arv.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Vad orsakar tillståndet?

Hörselnedsättning kan ha sitt ursprung i hörselgången, mellanörat, innerörat, hörselnerven eller i hjärnan. I hörselgången är det som regel inflammation eller för mycket öronvax som är orsak till den övergående hörselnedsättningen.

I mellanörat kan akut inflammation leda till övergående hörselnedsättning. Den här typen av inflammation är vanlig hos barn. Kronisk inflammation med vätska i mellanörat kan ge långvarigt nedsatt hörsel.

Hörselnedsättning till följd av en skada på innerörat kan bero på barnsjukdomar (till exempel mässling eller hjärnhinneinflammation). Sjukdom hos modern under graviditeten (till exempel röda hund) kan också ge hörselnedsättning hos barnet. De här sjukdomarna kan leda till varaktig skada på innerörat och hörselnerven. Ménières sjukdom påverkar också innerörat och kan ge periodvis nedsatt hörsel. Efter hand kan hörselnedsättningen bli permanent. Även höga ljud från till exempel en bullrig arbetsplats eller musik på hög volym kan ge varaktiga skador i innerörat. Det är viktigt med vilopauser från höga ljud för att undvika skador – exponeringstiden för höga ljud är avgörande för skadeutvecklingen.

Annons
Annons

Hörselnedsättning till följd av åldrande beror på förändringar i innerörat och hörselcentrum i hjärnan. Det är helt normalt och en del av det naturliga åldrandet.

Hur diagnostiseras hörselnedsättning?

Ett samtal med läkaren kommer att avslöja hörselnedsättningens art och grad, och eventuellt ge en ledtråd om orsaken till tillståndet. Läkaren kommer att undersöka dina öron för att se om trumhinnan ser normal ut, och om hörselnedsättningen beror på en inflammation i mellanörat. Med hjälp av stämgafflar kan läkaren bedöma om det finns en mekanisk förklaring (en fysisk brist i överföringen av ljudsignalerna till innerörat) eller en nervskada (förändringar i innerörat). Dessutom undersöker läkaren hals, näsa och ögon.

Sannolikt utför läkaren ett hörseltest eller remitterar eventuellt till en öronläkare för en mer noggrann undersökning. Ibland genomförs också magnetkameraundersökning för att se om det finns anatomiska orsaker till hörselnedsättningen.

Hur behandlas tillståndet?

Om hörseln redan är nedsatt är det viktigt att man försöker undvika bullerbelastningar så att man inte förvärrar tillståndet ytterligare. Det är också viktigt att man försöker att acceptera hörselnedsättningen och använder de hjälpmedel som är tillgängliga. Om man har behov av hörapparat täcks utgifterna helt eller delvis inom sjukvårdssystemet.

Hos äldre som upplever en gradvis hörselnedsättning görs försök att kompensera detta med hjälp av hörapparat och andra hjälpmedel. Om orsaken till hörselförlusten ligger i mellanörat kan en operation i vissa fall leda till en förbättring av hörseln.

Skador eller hörselnedsättningar i innerörat går inte att behandla. Det enda som kan hjälpa i sådana fall är hörapparat eller liknande. Beror hörselnedsättningen på en öroninflammation ges ofta antibiotika. Annars finns det inga effektiva mediciner mot hörselnedsättning.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Hur är förloppet på sikt?

Förloppet på sikt beror på vad som orsakar hörselnedsättningen. Hos äldre blir hörseln gradvis sämre av naturliga orsaker. Unga människor med hörselnedsättning kan ibland uppleva en förbättring av hörseln, men hörselnedsättningen kan även hos dem bli bestående och förvärras ytterligare med det naturliga åldrandet.

Att leva med hörselnedsättning

Om man upplever en hörselnedsättning är det viktigt att komma ihåg att man till en viss grad själv bestämmer hur stor inverkan tillståndet har på livet. Man kan förbättra sin situation avsevärt genom att aktivt använda de tillgängliga hjälpmedlen. Exempel på sådana hjälpmedel kan vara hörapparat, lampor som blinkar när dörrklockan eller telefonen ringer, texttelefon och liknande.

Vid vissa typer av hörselnedsättning hjälper inte hörapparat. Då finns det kurser i läppläsning och i teckenspråk. Dessa kurser är nödvändiga för att undvika social isolering.

 

Animation om hörselnedsättning

 

Animation om hörseltest


Annons