Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kan förkylning förebyggas?

Förkylning är en virussjukdom, främst lokaliserad till näsans slemhinna. Det finns mer än 400 olika virus som kan orsaka förkylning. Det karakteristiska symptomet är att näsan rinner.


Uppdaterad den: 2017-02-08
Uppdaterare: Göran Günther, överläkare, specialist infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Annons

Förkylningar är väldigt vanligt under vinterhalvåret och drabbar människor i alla åldrar, men förkylning är särskilt vanligt hos barn.

När smittar en förkyld person?

En person smittar från dagen innan förkylningen bryter ut till 1-3 dagar efter tillfrisknandet. Smittan sker via luftburna droppar i samband med hosta och nysningar. Smittan kan också ske via händerna om man har fått virus på händerna och därefter för handen upp till näsan eller ögonen.

Vad kan jag göra för att lindra en förkylning?

  • Sov gärna med huvudet högt om natten. Använd eventuellt en extra kudde. Det får också svullnaden i näsan att minska. Hos små barn kan man lyfta huvudändan på sängen, till exempel med hjälp av ett par böcker under sängens ben.
  • Ont i halsen kan lindras med varm dryck.
  • Undvik rökning, eftersom rökning irriterar slemhinnorna i luftvägarna för förvärrar förkylningssymtomen.

Vad ska man vara särskilt uppmärksam på vid förkylning?

Förkylning är som regel en godartad sjukdom som vanligtvis varar i högst en vecka. Det händer ibland att en förkylning utvecklas till ögoninflammation, bihåleinflammation, öroninflammation, eller inflammation i hals eller luftvägar, då bakterier kan få fäste och komplicera förloppet. Vid misstanke om en sådan typ av komplikation är det en bra idé att söka läkare, eftersom en sådan försämring kan kräva behandling.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kan man gå till jobbet när man är förkyld?

Vanligtvis är man endast lätt medtagen av en förkylning och därför kan man sköta sitt jobb. Man ska dock vara förberedd på att man fortare blir trött och att man förmodligen inte kan arbeta med full kraft. Dessutom kan man smitta sin omgivning med viruset.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kan man undvika att bli smittad med förkylning?

Eftersom förkylning smittar från dagen innan sjukdomen bryter ut är det svårt att undvika att bli smittad om man är mottaglig. Vanligen blir man förkyld 1-2 gånger om året.

Ska förkylning behandlas med penicillin eller ett annat antibiotikum?

Nej, förkylning orsakas av virus och behandlas därför inte med antibiotika. Det är endast om komplikationer tillstöter som antibiotika kan bli nödvändig. Möjliga komplikationer är till exempel: Bihåleinflammation, mellanöroninflammation, halsinflammation och lunginflammation. Orsaken kan då vara att det har uppkommit en bakteriell infektion efter den första virusinfektionen.

Annons
Annons
Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om övre luftvägsinfektion (ÖLI) på NetdoktorPro

Annons