Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation kännetecknas ofta av att en förkylning inte vill ge med sig. Det kan smärta i kinderna, kring ögonen, i pannan eller i tänderna och i överkäken. Det är framför allt större barn och vuxna som drabbas av denna inflammation.


Uppdaterad den: 2015-05-13
Författare: Göran Günther, överläkare, specialist infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Annons

Bihåleinflammation är en inflammation i ett eller flera av de fyra par hålrum som finns runt näsan. Vid bihåleinflammation kan den naturliga kanalen som förbinder bihålorna med näshålan vara trång.

Symtomen vid bihåleinflammation brukar främst vara huvudvärk samt smärtor i kinderna, bakom ögonen och/eller i pannan. Det viktigaste vid behandlingen är att skapa avflöde från de tilltäppta hålrummen.

Varför uppstår bihåleinflammation?

Normalt passerar luft, slem och vätska fritt in och ut ur bihålorna. Vid bihåleinflammation är utloppet från bihålorna till näsan tilltäppt, på grund av att slemhinnan i näsan är svullen. Orsaken till svullnaden kan till exempel vara influensa eller förkylning. Alla förkylningar påverkar bihålorna och det är därför en flytande övergång mellan förkylning och bihåleinflammation. Om inflammation förekommer ofta, eller varar lång tid, kallas den kronisk. Inflammation i bihålorna i käkbenet kan i sällsynta fall bero på inflammation i en tandrot.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Hur känns bihåleinflammation?

 • Smärta i pannan, kindbenen, tinningarna, nacken och/eller bakom ögonen.
 • Smärtorna förvärras när man böjer sig framåt eller när man går.
 • Den drabbade får ofta snuva samtidigt med täppthet i näsan, omväxlande med rinnande näsa.
 • Vid kraftig inflammation kan man få feber och bli trött.

Hur ställer läkaren diagnosen?

Symtomen är i regel mycket karakteristiska. Läkaren konstaterar nästan alltid ömhet när hon/han trycker på en inflammerad bihåla. Man kan även undersöka näsan och svalget för att se om det finns var, vilket kan styrka diagnosen. Om läkaren är osäker kan hon/han göra en röntgenundersökning av bihålorna.

Vad kan man göra för att undvika bihåleinflammation?

Det viktigaste är att avflödet från bihålorna till näsan inte blockeras. Om man har en benägenhet för bihåleinflammation i samband med förkylning kan man redan på ett tidigt stadium möjligen försöka skölja igenom bihålorna med koksaltlösning (en tesked koksalt i en halv liter vatten) eller med en lösning som kan köpas på apotek. Man suger upp vätskan genom näsan och spottar ut genom munnen.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Goda råd

 • Undvik stark värme eller kyla, eftersom temperaturförändringar ökar smärtan i bihålorna.
 • Det kan hjälpa att andas in ånga eller fuktig luft, det tunnar ut slemmet, vilket gör att det rinner ut lättare.
 • Drick mycket vätska så att kroppen får ett stort vätskeinnehåll, det gör också slemmet tunnare.
 • Ligg med huvudet högt när du sover.
 • Undvik att röka.

Hur behandlar man bihåleinflammation?

 • Det viktigaste är att skapa avflöde från de tilltäppta, eller nästan tilltäppta bihålorna. Det kan vanligtvis göras med lokal spray som innehåller medel som minskar inflammationen som ger svullnaden och smärtsymtomen.
 • Antibiotika används vid svårare fall av bihåleinflammation, om man till exempel samtidigt har feber och/eller svår värk. Det är relativt sällsynt med bakterieorsakad infektion
 • Vid kraftig inflammation i käkbenets bihålor kan läkaren i vissa fall vara tvungen att punktera bihålan genom näsan och skölja ur den. Ingreppet ger ofta en snabb lindring och kan förkorta sjukdomsförloppet.

Annons