Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sämre immunförsvar om halsmandlarna opereras bort

Att operera bort tonsillerna kopplas till två till tre gånger ökad risk för att drabbas av infektionssjukdomar och allergi, visar en observationsstudie.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-07-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Sämre immunförsvar om halsmandlarna opereras bort
Annons

Varje år får runt 7 000 barn i Sverige sina tonsiller eller adenoider bortopererade med anledning av återkommande infektioner, snarkning eller sömnapné.

Den aktuella studien pekar nu på att operationen samtidigt ökar risken för sjukdomar i övre luftvägarna som rinit och bronkit, rapporterar Dagens Medicin.

– Den studien är intressant och välgjort och pekar på att operation kan ha effekt på andra sjukdomar senare i livet. Det beror förmodligen inte på att vävnaden är borttagen utan på att en funktion i immunsystemet har förändrats, säger Joacim Stalfors, specialist inom öron-näsa-halskirurgi och registerhållare för det svenska tonsilloperationsregistret, till tidningen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Flera sjukdomar i övre luftvägarna hos de opererade

Studien omfattar patientdata från strax över en miljon danska barn, varav omkring 60 000 av dem hade genomgått operation av tonsillerna eller de adenoida körtlar som sitter bakom näsan, eller både och. Alla barnen hade opererats före nio års ålder.

Mellan 10 och 30 år efter ingreppet kunde forskarna konstatera ett stort antal diagnoser  i övre luftvägarna hos de barn som hade genomgått det kirurgiska ingreppet tidigare i livet, jämfört med icke-opererade.

Annan typ av operation i Sverige

Samtidigt menar Joacim Stalfors att de danska resultaten är svåra att generalisera till Sverige då läkare i Danmark tar bort hela halsmandeln. I Sverige klyver läkaren oftast halsmandeln och bara tar bort den vävnad som sticker ut och täpper till svalget, så kallad tonsillotomi. Resultatet av analysen måste också ställas i förhållande till nyttan med operationen, anser Joacim Stalfors.

Annons
Annons

– Alla som har barn vet att detta kan innebära lidande för hela familjen, säger han till Dagens Medicin.

Forskarna i studien tog hänsyn till faktorer som kan ha betydelse för resultatet, såsom högt blodtryck, diabetes, födelsevikt och socioekonomiska markörer. Däremot uteslöt de data om huruvida patienterna eller deras föräldrar rökte, vilket de själva erkände är en svaghet för analysen då rökning är en välkänd riskfaktor för att utveckla luftvägssjukdomar.

  Källor

 • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/07/11/operation-av-halsmandlar-kan-paverka-immunforsvaret-pa-sikt/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-01-23 18:11 (4 år sen)

  Hej
  Tog bort mins halsmandlar som 21-åring, alldeles för sent med facit i hand. Allt blev bättre när de försvann. Hade svårare att andas, ont i halsen och äcklig i munnen innan det med mycket var från de där mandlarna. De var så stora att de gick ihop. Jag kände direkt efteråt att det här var inte en dag för sent... visst är jag sjuk fortfarande men inte alls alla småsjukor och besvär med var etc.
  Min dotter har nu stora också, liksom flera av hennes kusiner. De måste bort.
  Tråkigt med alla som fortsatt haft stora besvär!

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-9 17:13 (4 år sen)

  Har opererat bort mina halsmandlar när jag var 5 pga att hag ofta fick halsfluss. Haft halsböld en gång när jag var ca 10år. Nu har jag fått som små vita prickar/blåsor i gommen och även på den lilla saken som hänger ner (vet ej namnet) är röd och väldigt öm och svårt för att äta och svälja. Känns oxå tjock i halsen och känner lig pm mitt på halsen vid vidrörning. Vad kan jag ha? Om jag förstått de rätt så kan man ej ha halsfluss utan halsmandlar och det är inte halsböld heller. Hjälp!!

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-11 17:45 (4 år sen)

  Blev opererad omkring 10 års åldern för polyper och har i hela mitt liv (nu 85 år) haft problem med min hals. Hostar alltid, blir nervös och hostar då ännu mer.
  Skall i september kolla om jag har kol (aldrig rökt). Det kanske är detta i artikeln som är problemet????

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-11 12:57 (4 år sen)

  Lite kuriosa
  Mina blev opererade för 70 år sedan - i Finland. Kommer ihåg hur de tryckte eterdränkt skålformad mask över ansiktet och bad mig räkna...Jag var sju år. Hade haft innan både giftig difteri och flera "angina" (halsfluss). Att det var eter har jag förstås fått veta senare.
  Idag har jag astma och haft många återkommande lunginflammationer - trots vaccin...

  2012 när jag hade tre lunginflammationer - en mars, nästa i juni och den tredje i slutet av juli framförde jag mina misstankar om bortopererade tonsiller som eventuell orsak.
  Läkarna trodde inte på något samband.

  Med vänlig hälsning

  Anja

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-11 12:26 (4 år sen)

  Finns det en jämförelse grupp med de som bedömts lämpliga för att ta bort tonsillerna-men avstått från att göra det? Att ha tonsillerna kvar skapar ju också sjukdom och ohälsoproblem...


Annons