Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ökning av kikhosta i augusti

Under de senaste fyra åren har det skett en markant ökning av kikhosta i august. Även i år visar Folkhälsomyndighetens statistik att det skett en ökning. För att de allra minsta barnen ska slippa kikhosta är det viktigt att spädbarn vaccineras i tid och får behandling.


Publicerad den: 2019-08-30
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Ökning av kikhosta i augusti
Annons

Symtom på kikhosta är intensiv och långvarig hosta och kan hos spädbarn bli mycket allvarlig och leda till andningssvårigheter. I år har hittills 381 fall av kikhosta rapporterat till Folkhälsomyndigheten, varav 34 var spädbarn under 1 år. I augusti skedde en säsongsökning då 91 fall rapporterades, varav 11 spädbarn. Den pågående ökningen förväntas kvarstå under hösten, i likhet med förra året, och regionala skillnader förekommer. 

Kikhosta farligt för spädbarn

Trots att antalet fall av kikhosta hos de allra yngsta minskat under de senaste fem åren är det viktigt att förebygga att spädbarn inte blir allvarligt sjuka. 

– De allra yngsta barnen behöver få snabb behandling för att minska risken för allvarlig sjukdom och sjukhusinläggning. Det är också viktigt att gravida kvinnor med hosta provtas och behandlas för kikhosta så att barnet inte smittas efter födseln, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Anslutningen till barnvaccinationsprogrammet är fortsatt högt i Sverige. Den första sprutan mot kikhosta ges vanligast vid 3 månaders ålder, eller vid 2,5 månaders ålder. I jämförelse med andra vaccin är skyddet mot kikhosta relativt kortvarigt, men ger ett bra skydd mot ett allvarligt tillstånd med sjukdomen. 

Annons
Annons

Spädbarn behöver antibiotika snabbt

Att drabbas av komplikationer och tvingas till sjukhusvistelse är vanligast bland spädbarn som ännu inte fått vaccinet. Om spädbarn yngre än sex månader utsätts för smitta ska de snabbt behandlas med antibiotika, även i förebyggande syfte. 

– Spädbarn smittas för det mesta av personer i den närmaste omgivningen som oftast inte är medvetna om att de har kikhosta. För att förebygga sjukdom ska man vara uppmärksam när personer som har nära kontakt med spädbarn har långvarig hosta, säger Bernice Aronsson till Dagens Medicin. 

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/augusti/okning-av-kikhosta-i-augusti/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons