Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hostmedicin kan orsaka rubbningar av hjärtrytmen

Hostmedicinen med substansen fenspirid har tidigare varit ett godkänt läkemedel i Europa och sålts olagligt i Sverige. Efter att två dödsfall kopplats till läkemedlet sätter nu europeiska läkemedelsmyndigheten stopp för försäljningen.


Publicerad den: 2019-05-20
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Hostmedicin kan orsaka rubbningar av hjärtrytmen
Annons

Den europeiska läkemedelsmyndigheten säkerhetskommitté, PRAC, drar in godkännandet att använda hostmedicin med substansen fenspirid. 

Orsaken är att medicinen kopplats till hjärtrytmrubbningar hos svårt sjuka patienter i Frankrike. I två fall avled patienterna. Efter att den franska läkemedelsmyndigheten slagit larm rekommenderade PRAC säljstopp i väntan på resultat av granskningen.

Granskningen är nu klar och bekräftar att fenspirid kan orsaka allvarliga rubbningar av hjärtrytmen. Därför rekommenderar nu PRAC att alla marknadsgodkännanden av hostmedicin med fenspirid dras in.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Olaglig tillgång i Sverige

Hostdämpande medicin med fenspirid säljs under en rad olika produktnamn, bland annat Elofen, Epistat, Pneumorel, Pulneo, Fosidal och Kudorp. I dag är substansen godkänd i läkemedel i Bulgarien, Frankrike, Lettland, Polen, Litauen, Portugal och Rumänien.

I Sverige finns inget godkännande av läkemedel med fenspirid. Dock har Läkemedelsverket hittat hostmediciner med fenspirid som sålts olagligt i svenska butiker och de går även att köpa online.

Quiz: Vad vet du om hosta? 

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - https://www.lakemedelsvarlden.se/98353-2/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons