Fråga Doktorn

Fråga   Infektion

Fråga: Behandling av Menières sjukdom

Hejsan, jag har mycket stor oro för min mamma som 71 år och lider av Menieres. I september så har hon haft dessa attacker i ett år. Hon har bla fått vätske drivande medecin och detta har inte gett några resultat. Senast fick hon en medecin för lågt blodtryck, men det konstigaste är att hon har just lågt blodtryck. Jag har mycket svårt att förstå detta, hon får mycket ofta attacker och jag märker att blir väldigt tagen av detta. Jag har nu undringar om det finns någon slags operation som kan hjälpa henne. Jag har hört att det skulle finnas, men jag är lite osäker. Min mor bor mycket långt ifrån mig och jag har inte möjlighet att hjälpa henne i den bemärkelse som jag velat. Så nu hoppas jag att du kanske kan hjälpa mig med detta och kanske komma med några alternativ? Mycket tacksam för svar.

Svar:

Hej,

Jag förstår att Du är orolig för Din mamma. Vid Menières sjukdom har man återkommande attacker av yrsel, illamående, gångstörning och hörselnedsättning. Yrselattackerna kan vara i flera timmar och under den tiden kan den drabbade ofta bara ligga ned och kräkas. Ofta somnar man under svåra attacker. En 71-årig person blir självklart mer allmänpåverkad än en yngre.

Vätskedrivande är en vanlig första behandling. Om den medicinen inte ger lindring finns flera andra metoder. Mest kunskap om denna sjukdom finns hos yrselintresserade öron-näsa-hals-läkare eller hörselläkare. Om Din mamma ännu inte har varit kontakt med sådan läkare bör Du hjälpa henne att få det.
Mer information om olika behandlingar finns på:

http://netdoktor.passagen.se/default.ns?lngItemID=3398.

Du kan också kontakta patientföreningen Hörselskadades riksförbund /Menièreföreningen för mer information, stöd och råd.

Med vänlig hälsning

Christian Geisler
Öronläkare och audiolog inriktn yrselsjukdomar