Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Behandling | Öron näsa hals

Näsblod

Näsblod kommer oftast från blodkärl längst fram på näsans skiljevägg eller från den bakre näshålan. Främre näsblödningar kan man ofta få kontroll över själv, medan bakre näsblödningar kan bli rikliga och ibland ge upphov till betydande blodförlust.

Annons

Varför får man näsblod?

 • Som en följd av att man petat för mycket i näsan.
 • Vid slag mot näsan eller skador mot nässlemhinnan.
 • Vid förkylning eller influensa.
 • Vid torra slemhinnor i näsan som en följd av torr inomhusluft.
 • Vid högt blodtryck och åderförkalkning.
 • Vid vissa typer av mediciner: blodförtunnande, acetylsalicylsyra.
 • Om man utsätts för kemikalier som irriterar slemhinnan.

Blödningen startar för att det går hål på ett av de små blodkärlen i näsans slemhinna. Om det blöder mycket kan näsblod vara en dramatisk upplevelse för ett barn, eftersom barnet ofta tror att det är livsfarligt. Men de vanligaste orsakerna till näsblod är rätt harmlösa: att barnet har petat sig i näsan, snutit sig lite för hårt, eller fått ett slag på näsan under lek. Barnet kan också ha stoppat upp ett föremål i näsan.

Det blöder från näsan - vad ska man göra?

Barnet blir ofta skrämt av blodet. Det är därför viktigt att du förblir lugn. Ge barnet en kram och tala lugnande med det. Berätta att det inte är farligt och att det strax går över om ni sätter er ner.

Låt barnet sätta sig i ditt knä. Kläm ihop runt barnets näsvingar och behåll greppet. Du kan hålla med bara fingrarna eller med en näsduk eller liknande. Du ska bara hålla om den nedersta, mjuka delen av näsan, med tumme och pekfinger. Det viktigaste är att du håller fast och bestämt med ett jämnt tryck. Om du är osäker på hur du ska hålla kan du låta en läkare eller barnsköterska visa dig. Du ska fortsätta hålla i tio minuter. Titta på klockan, så att du vet att tiden har gått, innan du flyttar fingrarna. Om barnet är stort nog, kan det hålla själv om du visar hur det ska göra. För att få tiden att gå medan ni väntar, och för att avleda uppmärksamheten från näsblodet, kan det vara bra att läsa en saga eller att titta på TV.
När blodet slutat rinna är det bäst att hålla barnet ifrån våldsamma lekar under de första timmarna, när såret i näsan är helt färskt. Berätta för barnet att det inte ska peta sig i näsan, gnida näsan eller snyta sig på ett par dagar. Själva läkningen av såret tar sju till tio dagar. Om blödningen fortsätter, upprepar du det som beskrivits ovan. Lyckas du inte stoppa blödningen efter tre försök ska du kontakta läkare.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Varför ska du klämma ihop barnets näsvingar?

När du håller fast om barnets näsa klämmer du ihop det lilla blodkärlet därinne. Det gör att blödningen stoppas upp och en sårskorpa kan bildas genom att blodet levrar sig.

Varför ska barnet sitta upp?

Barnet ska sitta upp när det blöder näsblod och inte läggas ner eller hålla huvudet bakåt som man rekommenderade förr i tiden. När man lägger sig, eller lutar huvudet bakåt, stiger blodtrycket i huvudet och det blir mer tryck inuti blodkärlen, vilket gör att det helt enkelt blöder mer och blödningen blir svårare att stoppa. Det slutar alltså blöda snabbare om du låter barnet sitta upp.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Varför blöder en del barn näsblod oftare än andra?

Vissa barn har blodkärl som ligger väldigt ytligt i näsans slemhinnor. Eftersom blodkärlen ligger så tätt under huden, skadas de lättare om barnet till exempel petar sig i näsan, snyter sig, gnider näsan eller leker våldsamt.

Annons
Annons

Det finns också barn som petar sig i näsan ofta de är därför också mer utsatta för näsblod. För att förebygga blödningar kan du hålla barnets naglar kortklippta och eventuellt smörja vaselin på insidan av näsvingarna, så att eventuella skorpor blir mjukare.

Om ditt barn blöder näsblod ofta kan det vara bra att låta läkaren undersöka om det har ett ytligt liggande blodkärl. Är det så kan man sluta det kärlet genom att bränna det, ett ingrepp som inte alls är så dramatiskt som det låter. På så sätt undviker man upprepade blödningar.

Kan näsblod vara farligt?

Får barnet upprepade näsblödningar, eller näsblod som är svårt att stoppa, ska du låta en läkare undersöka barnet för att vara säker på att blodet levrar sig som det ska.

Om ditt barn har stoppat upp ett främmande föremål i näsan, bör du låta läkaren ta bort det. Barn kan peta in de mest otroliga föremål och om du försöker ta ut det själv kan du råka peta in det ännu längre.

När ska du söka läkare?

 • Om barnet får näsblod efter att ha slagit huvudet.
 • Om du misstänker att barnet har brutit näsan.
 • Om det inte slutar blöda (se vägledningen ovan).
 • Om barnet ofta får näsblod som tar längre än 15 minuter att stoppa.
 • Om barnet har andningssvårigheter.
 • Om barnet blöder från andra ställen, till exempel från öronen eller tandköttet.
 • Om barnet har fått ett främmande föremål i näsan.

Annons