Nyhet | Infektion

WHO: Vaccinmotståndare skadar folkhälsan

Världshälsoorganisationen, WHO, satte som mål att ha utrotat mässlingen helt år 2015. Dessa planer verkar gå i stöpet med ett växande vaccinmotstånd. Men WHO vill ha ett slut på pajkastningen och efterlyser en bättre dialog med motståndarna.

Publicerad den: 2015-04-24
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Det råder ingen tvekan om att vaccinmotståndslobbyn skadar folkhälsan i hela Europa, säger Robb Butler, chef för WHO:s europeiska vaccinprogram, till SVT.

Samtidigt vill han inte skapa fler schismer mellan vetenskapen och vaccinmotståndarna.

– Vi behöver bli bättre på att ta människors oro kring vacciner på allvar. Det finns ingen anledning att hoppa ner i sandlådan med vaccinmotståndslobbyn och kasta sand tillbaka på dem. Det fungerar inte. Vi behöver dialog, säger Robb Butler på WHO.

Annons
Annons

"Basera inte vaccinbeslut på rykten"

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som kan leda till döden. Trots att det finns ett effektivt vaccin mot sjukdomen väljer numera en del föräldrar runt om i Europa att inte vaccinera sina barn efter att ha skrämts av vaccinkritik på nätet. Därför behövs tydlighet, menar Robb Butler.

– Mässlingsvaccinet är säkert. Barn i över 150 länder i världen får det. Genom åren har miljontals barn vaccinerats och biverkningar är extremt ovanliga. Föräldrar måste få detta förklarat för sig, så att de kan fatta beslut baserat på fakta och inte på rykten eller hörsägen, säger han till SVT.

Trots att det inte ser ut som att WHO:s mål om att utplåna mässlingen i år kommer att lyckas verkar det ändå gå åt rätt håll. Förra året drabbades runt 15 000 personer i Europa av sjukdomen, vilket är en halvering av antalet fall jämfört med för bara några år sedan. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons