Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Viktigt med tillit vid vaccinering

När människor känner förtroende för varandra blir vaccinationsgraden högre, enligt en ny avhandling. ”Om man känner tillit till sina medmänniskor så väljer man själv också att vaccinera sig”, säger forskaren Björn Rönnerstrand.

Publicerad den: 2015-03-30

Annons

I Sverige är det eftersträvat med en hög vaccinationsgrad för att skydda befolkningen och motverka epidemier. I flera amerikanska delstater ses däremot en nedåtgående trend när det gäller vaccinationer, vilket blev tydligt när en epidemi av mässlingen nyligen bröt ut på Disneyland i Kalifornien.

Den svenska forskaren Björn Rönnerstrand har studerat hur tillit inverkar på graden av vaccinationer.

– Om man känner tillit till sina medmänniskor så väljer man själv också att vaccinera sig, säger han i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Annons
Annons

En förtroendefull miljö leder till en ökad känsla av ansvar för varandra. Det medför att fler vaccinera sig och därmed bidrar till det samhälleliga skyddet mot sjukdomar.

Vädja till omtanke i vaccinationskampanjer

I sin forskning utförde Björn Rönnerstrand jämförelser mellan olika amerikanska stater, och han såg att vaccinationsgraden samvarierar med tilliten i samhället.

– I stater som kännetecknas av hög grad av tillit var också andelen vaccinerade mycket högre, säger han i pressmeddelandet.

När det gäller vaccinering i Sverige har han främst studerat skillnader på individnivå. Även här finns ett tydligt samband mellan att hysa tillit till andra och viljan att vaccinera sig.

Annons
Annons

– För myndigheter i Sverige innebär detta att det troligen fungerar att vädja till folks omtanke om varandra i vaccinationskampanjer, säger han i pressmeddelandet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-11 15:37 (9 år sen)

    Jag har tyvärr ingen tillit kvar varken till läkemedelsbolaget Glaxo Smith klein eller statens ansvar just vad gäller det gamla svininfluensa vaccinet. Även vi har bekanta vars barn blivit drabbade av narkolepsi. På uppmaning av staten som säkert blivit uppskrämda av läkemedelslobbyister, tog de sina influensasprutor. Barnets liv är idag i spillror av narkolepsi, och föräldrarna kämpar outtröttliga med otaliga läkarbesök och nya livslånga mediciner. Barnet är idag i den ålder då man inte längre kan nyttja vab, de får istället ta semesterdagar, komp och flex vid läkarbesök eller då barnet inte orkar gå till skolan. Ja tillit vad de, till vad???? Barnet har idag blivit erbjuden hela 65000 kr för sveda och värk. Ett hån!!!
    Tänk er för innan ni vaccinera er, även om staten råder er...

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-11 14:23 (9 år sen)

    Jag har tyvärr sett hur otroligt utlämnad en familj blev av både staten samt läkemedelsbolaget i samband med svininfluensa hysterin. Deras son fick narkolepsi och det är hemskt att se hur de lämnats åt sitt öde. Sonen får nu i hela sitt framtida liv medicinerar för att kunna leva, men livet blir aldrig normalt igen för någon av familjen. Hemskt! Jag kommer aldrig gå några nya vacciner varken till mig eller mina barn.

  • Avatar Tidigare användare 2015-03-30 16:39 (9 år sen)

    Vem betalade denna avhandling och vad var hypotesen för den? Finns det någon avhandling om mutor och bedrägerier inom läkemedelsindustrin då kan vi få reda på hur oberoende denna avhandling är. Just nu bedrivs det en väldigt ensidig kampanj från läkemedelesindustrin men ingen oberoende forskning.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.