Nyhet | Infektion

Varm sommar kan innebära badsårsfeber


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-07-08
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Under senare år har det inträffat några allvarliga fall av infektioner orsakade av vattenlevande vibriobakterier. Vibriobakterierna orsakar badsårsfeber som är en sårinfektion och förra året rapporterades det in flera fall av badsårsfeber.

Smittskyddsinstitutet går nu ut med information om att Vibrio-infektion kan drabba framför allt de som badar i sydsvenska vatten, från västkusten och upp mot Stockholms skärgård. Vibriobakterier förekommer främst i bräckt vatten men kan också återfinnas i sötvatten.

Undvik utomhusbad vid öppna sår

För att undvika sårinfektion ska personer som har bensår eller andra öppna vätskande sår undvika utomhusbad. Förra sommaren sågs ett ökat antal inhemska fall med Vibrio-infektion. Totalt rapporterades 18 inhemska fall varav 11 med badsårsfeber och 7 med öroninflammation.

Annons
Annons

Bakterien förekommer naturligt i vattnet, därför är provtagning och analys av badvatten bara en falsk säkerhet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons