Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Världen förbereder sig för en pandemi

Annons

På onsdagskvällen höjde Världshälsoorganisationen, WHO, sin varningsnivå för att svininfluensan ska utvecklas till en pandemi från fyra till fem. Vilket innebär att samtliga av världens regeringar rekommenderas att aktivera sina pandemiplaner.
– Influensavirus är ökända för snabba mutationer och oförutsägbart beteende, sade WHO-chefen Margaret Chang.

Chang berättade vidare att det är viktigt att berätta hur läget är och att en pandemi som orsakats av ett nytt virus sprids snabbt.
– Det är min skyldighet att dela med mig, till medlemsländerna, att vi tar väldigt allvarligt på detta. Vi är oroliga men vi ska inte överdriva och vi måste fortsätta vara sansade, säger Chang.

Från Smittskyddsinstitutet i Sverige anser man att det nu finns en större risk för dödsfall bland yngre människor jämfört med en vanlig influensa.
– Det är dödsfall bland yngre som vi nu är rädda för, även i en vanlig influensa dör tyvärr ett antal äldre personer varje år, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

På onsdagen hade totalt 24 fall testats i Sverige, samtliga negativa utan virus.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.