Nyhet | Infektion

Vårdtiden för coronapatienter på iva har nästan halverats

Vårdtiden på intensivvårdsavdelningen, iva, har nästan halverats hos svenska coronapatienter jämfört med i våras, det rapporterar Sveriges radio Ekot med hänvisning till siffror från Folkhälsomyndigheten.


Publicerad den: 2020-12-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

sjukhuspersonal
Annons

Antalet dagar på iva för patienter som drabbats av covid-19 har minskat från 16 till 9 dagar. En faktor som bidragit till minskningen tros vara att att vården blivit bättre på att behandla med proppförebyggande mediciner, samt att patienterna hinner få en hög dos kortison innan de hamnar på intensivvårdsavdelningen. 

Färre personer får lika allvarliga inflammatoriska reaktioner som i våras och färre personer behöver läggas i respirator. Fler patienter klarar sig med endast syrgasbehandling. 

Många söker vård tidigare

En annan faktor som har betydelse är att patienter söker vård tidigare än i våras för sin covid-19. 

– Vi har noterat att många patienter som söker sjukvård och läggs in på sjukhus nu kommer lite tidigare, innan de blivit så sjuka. Och i många fall kan man förbättras snabbare och kan gå hem snabbare, säger Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Annons
Annons
 

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7617515

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu