Nyhet | Infektion

Vårdpersonal har jobbat 1,5 miljoner timmar övertid

Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, från sex av landets sju universitetssjukhus, har tillsammans jobbat 1,5 miljoner timmar övertid mellan januari och oktober 2020. Det är över 200 000  fler timmar än samma period förra året. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot. 


Publicerad den: 2020-12-16
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Den data som Ekot tagit del av kommer från universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg, Skåne, Örebro, Umeå och Uppsala. 

Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm står för flest arbetade övertimmar, på runt 490 000. Sjukhuset har också haft den största ökningen, med nästan 170 000 fler timmar i år jämfört med i fjol.

Sjuksköterskorna står för mest övertid

På alla de sex sjukhusen är det sjuksköterskorna som jobbat flest antal övertids- och mertidstimmar, något som inte förvånar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. 

– Det handlar om att det är en brist på våra yrken och en brist på våra villkor. Det innebär till slut att man inte orkar och man säger upp sig, det är det vi ser, säger hon till Ekot. 

 

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7625385

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu