Nyhet | Infektion

Varannan svensk har oro för att inte få vård under pandemin

Många känner oro för att inte få vård på grund av covid-19-pandemin. Samtidigt avbokades var femte vårdbesök. Det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten genomförde i våras.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-11-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons
Annons
Annons

De som svarade på webb-enkäten som Folkhälsomyndigheten skickade ut i maj 2020 var personer åldrarna 16–84 år. Resultatet visar att varannan person var orolig för att inte få vård under covid-19-pandemin. Var femte person hade låtit bli att söka vård trots behov eller hade avbokat sitt vårdbesök. Detta gällde främst personer i åldern 70–84 år där många angav egen ålder eller belastning inom sjukvården som orsaker till att inte söka vård eller att avboka sitt vårdbesök, som främst handlade om rutinbesök.

– Både oro och färre vårdbesök kan påverka folkhälsan negativt, särskilt ur ett jämlikhetsperspektiv. Därför bör i synnerhet äldre personer uppmuntras att söka vård vid behov och inte ställa in planerade besök utan att först diskutera saken med hälso- och sjukvården, säger Karin Guldbrandsson, utredare på myndigheten, i ett pressmeddelande.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/oro-for-att-inte-fa-vard-under-covid-19-pandemin--sarskilt-bland-aldre/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu