Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Vaccin mot svininfluensan kommer till Sverige

Annons

På torsdagen förklarade världshälsoorganisationen WHO den så kallade svininfluensan för pandemi. Det innebär därmed att den uppgraderats till högsta nivån på organisationens skala efter att ha nått spridning i stora delar av världen. Produktionen av vaccin till den svenska sjukvården har nu satts igång men än så länge är det ingen omedelbar fara för Sveriges del, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.
– Sverige har ett förköpsavtal när det gäller influensavaccin som träder i kraft när vi har nått den här nivån. Det avtalet träder nu i kraft, säger Tegnell.

Enligt Anders Tegnell kommer de första doserna av vaccinet att nå Sverige inom de närmaste tre-fyra månaderna. Hittills har 19 fall av H1N1, den så kallade svininfluensan, konstaterats i Sverige. WHO:s uppgradering innebär inga nya åtgärder varken på svensk eller internationell nivå, nu koncentrerar man sig främst på effekterna av influensan och inte på att försöka minska spridningen, säger Tegnell.

Annons
Annons

Hittills har över 28 700 fall rapporterats i 74 länder. Och för svensk del gäller det nu att förbereda sig inför hösten när det verkliga utbrottet av smittan kan väntas. Men enligt folkhälsominister Maria Larsson är beredskapen god.
- Vi har förfinat systemen så att hälso- och sjukvården kan fungera, så att vi har energiförsörjning, även om många då tvingas ligga sjuka på en enda gång, säger Maria Larsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.