Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Unga skippar vaccination

Annons

Endast omkring var tredje ung stockholmare har planer på att vaccinera sig mot den nya influensan (H1N1), den så kallade svininfluensan. Åke Örtqvist, chef för landstingets Smittskydd Stockholm säger till Dagens Nyheter att det är viktigt att även unga vaccinerar sig mot influensan då även dem riskerar att drabbas av svår sjukdom.

I Stockholmstrakten uppger 54 procent att de tänker vaccinera sig men skillnaderna är alltså stora mellan olika åldersgrupper. Det visar en undersökning som Synovate har gjort på uppdrag av Dagens Nyheter. Totalt har ungefär 1 000 personer deltagit i undersökningen och resultatet visar bland annat att desto äldre man är desto viktigare anser man att det är att vaccinera sig. Bland personer över 60 år svarar 66 procent att de kommer att vaccinera sig. Men bland unga, mellan 18 och 29 år, svarar hela 50 procent att de inte kommer att vaccinera sig, och endast 32 procent uppger att de tänker göra det.
– De unga är den ständiga gruppen som inte deltar. De vill gå sina egna vägar och känner sig odödliga. Ju äldre man blir, desto mer inser man att kroppen är skör. Har man upplevt en eller två svåra sjukdomar blir man mer benägen att ta hand om sig, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Annons
Annons

När det gäller det nya viruset (H1N1) löper unga vuxna störst risk att drabbas av svåra komplikationer. Därför arbetar landstingets kommunikationsavdelning på strategier för att nå de unga som värjer sig inför förebyggande åtgärder. De som har vårdats på Ecmoenheten med konstgjord lunga på Karolinska sjukhuset har just varit unga vuxna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.