Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Transplantation botade HIV sjuk


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-12-17

Annons

Tyska forskare säger sig ha botat en hivsmittad patient med en benmärgstransplantation. Men andra experter varnar att det knappast är en behandling som kan bli allmän, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.

En hivsmittad amerikansk man som behandlades med benmärgstransplantation för sin cancer är efter snart fyra år fri från hiv-viruset, säger en tysk forskargrupp. 2007 fick mannen benmärg från en donator med en genetisk mutation som gör bäraren immun mot hiv-viruset som orsakar aids.

Idag är mannen fri från hiv-viruset och det verkar inte heller finnas dolt någonstans i kroppen, säger läkaren Thomas Schneider och hans kollegor.

"Våra rön tyder starkt på att den här patienten har botats från hiv", skriver forskarna i den medicinska tidskriften Blood.

Andra experter menar att denna behandling är mycket besvärlig och kan knappast bli allmän för aidspatienter.

Benmärgstransplantation ses som en sista utväg för cancerformer som leukemi, och är en lång och besvärlig process. Man räknar att det finns 33 miljoner människor i världen som bär på hiv-viruset.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.