Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Torra vintrar kopplas till influensautbrott

Annons

Det är vida känt att vissa sjukdomar kan variera med säsongerna, till exempel kommer stora influensautbrott under vinterhalvåret. Däremot har forskare inte kommit fram till vad det är som driver detta mönster. Men nu har en grupp amerikanska forskare funnit ett klart samband mellan låg luftfuktighet och influensabrott, vilket gör att man kommer ett steg närmre att kunna förutsäga utbrotten.

Många forskare har länge misstänkt att det finns ett samband mellan luftfuktighet och risken för influensautbrott. Den nya studien pekar på att den absoluta luftfuktigheten har en större betydelse för hur lätt influensaviruset sprids mellan människor. Forskarna bakom studien har med hjälp av meteorologisk data för absolut luftfuktighet under de senaste trettio åren kunnat skapa en datormodell som med relativt hög precision kunnat återskapa mönstret för de stora influensabrotten i USA under samma tidsperiod. Och det som gick att se var att influensautbrotten ofta föregicks av en period av mycket låg absolut luftfuktighet.
– Den här torrperioden är inte en nödvändig förutsättning för att starta ett influensabrott, men den fanns med i 55 till 60 procent av de fall vi analyserat, så det verkar öka sannolikheten för ett influensautbrott, säger en av forskarna bakom studie, Jeffrey Sharman.

Annons
Annons

Dessutom kan säsongcykeln för influensa påverka effekterna av andra sjukdomar hos en förkyld befolkning.
– Säsongsvariationen hos influensa hjälper att förklara säsongsvarianterna hos andra infektionssjukdomar, som lung-, öron- och hjärnhinneinflammation, säger Marc Lipsitch, huvudförfattaren bakom studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons