Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Svenskt hiv-vaccin visar goda resultat

Annons

Ett svenskt vaccin mot hiv har visat sig framgångsrikt när det testats i en mindre studie i Tanzania. Tidigare har vaccinet prövats i Sverige och redan då har man kunnat se goda resultat, men resultaten i Afrika blev ännu bättre, säger professor Britta Wahren, som forskar vid Smittskyddsinstitutet.
– Alla som är vaccinerade har fått immunologiska svar mot ett flertal av de olika virusstammar som cirkulerar i världen. Det svenska hiv-vaccinet är ett så kallat DNA-vaccin, som man kombinerar med ett amerikanskt mer traditionellt vaccin.

Vaccinet testades för ett par år sedan i Sverige på ett 40-tal personer. Och nu har en liknande studie genomförts i Tanzania och här har forskarna bakom studien kunnat se ännu bättre resultat. Mohammed Bakari på universitetssjukhuset i Dar es Salaam har lett studien i Tanzania och han beskriver resultaten som mycket lovande.
– Det här är en av de bästa vaccinkombinationerna som nu prövats mot hiv, säger doktor Mohammed Bakari.

Annons
Annons

Det är fortfarande för tidigt att säga i vilken utsträckning det svenska hiv-vaccinet faktiskt kan skydda mot att bli smittad av hiv. Det krävs en mycket stor prövning med tusentals deltagare som följs under många år för att kunna komma fram till det. För två år sedan misslyckades ett amerikanskt vaccinförsök och sedan dess vågar ingen satsa de pengar som behövs, menar professor Britta Wahren.
– Alla läkemedelsföretag och alla finansiärer vet hur svårt det är att vaccinera mot hiv för hiv är lömskt. Den första partikeln sätter sig i en cell och så sitter den kvar. För läkemedelsföretag som ska tjäna pengar har insett att det är för riskfyllt, säger Britta Wahren på Smittskyddsinstitutet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.