Svenskarna som evakuerats från Hubeiprovinsen har landat i Sverige

De svenskar som velat lämna Hubeiprovinsen i Kina har nu landat i Sverige, det skrev Utrikesdepartementet på twitter på igår kväll. De hemkomna svenskarna har testats flera gånger för att utesluta att de smittats av coronaviruset, men rekommenderas ändå att hålla sig i frivillig karantän.


Publicerad den: 2020-02-03
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Svenskarna som evakuerats från Hubeiprovinsen har landat i Sverige
Annons

 

”Ett tiotal svenskar som velat lämna Wuhan har nu kommit hem till Sverige. Ett omfattande konsulärt arbete, både på UD i Stockholm och vid flera utlandsmyndigheter, har möjliggjort det i nära samarbete med Frankrike och flera andra myndigheter, inte minst MSB och Folkhälsomyndigheten”, skrev UD på sin Twitter på söndagskvällen. 

De evakuerade svenskarna flögs först till en militärbas till Frankrike, med en flygning i fransk regi. Efter det flögs svenskarna till Sverige i ett flyg som ordnats av svenska myndigheter, skriver SVT Nyheter. 

Svenskarna har vid flera tillfällen, innan de landade i Sverige, testats för att utesluta att de bär på corona-viruset. De hemkomna svenskarna  rekommenderas dock att hålla sig i frivillig karantän, vilket innebär att de bör ha nära kontakt med smittskyddsvården och begränsa sina sociala kontakter under de närmaste två veckorna, skriver Sveriges Radio. 

Annons
Annons

17 000 människor har smittats av coronaviruset

Hittills har över 17 000 människor i 27 länder smittats av corona-viruset, de allra flesta i Kina. Ett svenskt fall har bekräftats, en kvinna i 20-årsåldern som nyligen kommit hem från Wuhan-området i Kina. Hon vårdas nu på sjukhus i Jönköping, men läges anses inte som allvarligt, rapporterar Sveriges Radio. 

Läs mer om Coronviruset här, symtom, orsak och diagnos >>

 

    Källor

  • Twitter/UD - https://twitter.com/Utrikesdep
  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7399731
  • SVT - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskar-evakueras-anlander-i-dag

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-02-3 18:07 (18 månader sen)

    Varför inte i karantän? Är rädd att de kan smitta sina familjer. Vet ej mera!