Svår covid-19-sjukdom hos unga studeras

Ett internationellt nätverket med över femtio olika forskargrupper hjälps nu åt för att försöka förstå varför vissa yngre personer utan underliggande sjukdomar drabbas hårt av covid-19. Det rapporterar Sveriges Radio.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-05-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

corona-virus
Annons

Tidigare friska personer, yngre än 50 år, tillhör en minoritet i gruppen som drabbas av svår covid-19-infektion. Samtidigt är de fler än man tidigare trott.

– Man kan säga att det är ovanliga patienter, men kanske inte riktigt så ovanliga som vi trodde på förhand, men exakta siffror är ganska svåra att ge, säger Petter Brodin, barnläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och immunolog vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio.

Nu ska forskare från hela världen hjälpas åt för att ta reda på mer om varför vissa yngre personer utan underliggande sjukdomar blir allvarligt sjuka av viruset.

Annons
Annons

– Genom att studera sådana här väldigt ovanliga individer som har en allvarlig covid-19-sjukdom, så tror vi att vi kan hitta medfödda brister i personernas immunsystem. Det kommer vi göra genom att studera hela arvsmassan men även noga kartlägga deras immunsystem, säger Petter Brodin.

Rekrytera svenska covid-19-patienter

I Sverige har cirka 350 intensivvårdade patienter hittills varit under 50 år, enligt Svenska intensivvårdsregistret. Hur många av dem som inte har tillhört en riskgrupp är däremot svårt att svara på, enligt Petter Brodin som koordinerar forskningsarbetet i Sverige.

Så snart ansökan om etikprövning är godkänd kommer svenska patienter tillfrågas om att vara med i studien.

Annons
Annons

Målet är att totalt rekryter 500 personer till studien. Redan nu har flera hundra personer runt om i världen provtagits och analyser har påbörjats.

  Källor

 • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7469581

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-05-11 18:29 (15 månader sen)

  Hej, jag har varit i kontakt med sjukvården, massor av sjukhus då jag pratat med dem
  O nämt att jag varit mycket sjuk som enligt dem att jag haft covid 19 för jag har haft
  Alla dess symptom. Men att sedan få göra ett blodprov på detta är omöjligt, jag har fått olika svar som nel det är endast för de som jobbar i sjukvården som får det. Eller nej
  Sådant existerar ej. Då undrar jag hur man kan få inrapporterade smittade, mig registre-
  Rade dom icke. Lycka till mvh John