Storbritannien reserverar vaccin mot covid-19

Det handlar om det vaccin som just nu utvecklas vid Oxfords universitet. Skulle vaccinet visa sig vara framgångsrikt kan Storbritannien bli först att få tillgång till det.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-05-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Storbritannien reserverar vaccin mot covid-19
Annons

Tillsammans med Oxforduniversitetet arbetar Astra Zeneca med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset, som ska bli tillgängligt under 2020.

Om försöken faller väl ut kan britterna bli först med att få tillgång till det. Läkemedelsjätten har utlovat uppemot 30 miljoner doser tillgängliga för Storbritannien. Det rapporterar Sveriges Radio.

“Vaccin i framkant”

Som Dagens Nyheter tidigare har skrivit om är planen är att vaccinet, som testats på apor med goda resultat, i början av sommaren ska testats på drygt 5 000 försökspersoner.

Annons
Annons

– Om man ser till hur långt vi har kommit i utvecklingen ligger det här vaccinet i framkant jämfört med andra vaccin som testas runt om i världen, säger Mene Pangalos, Astra Zenecas forskningschef, till DN.

    Källor

  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/artikel/7475331
  • Dagens nyheter - https://www.dn.se/ekonomi/astra-zeneca-gar-samman-med-oxford-hoppas-ha-vaccin-till-vintern/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-05-18 13:04 (15 månader sen)

    Hej eftersom Storbritannien få tillgång till vaccinet först när få vi det hit till Sverige för oss i riskgrupper? Ha en son som är högrisk och jag självt och min bror och våra föräldrar hoppas ni kan ge mej svar