Nyhet | Infektion

Spruckna malariaparasiter ger läkarkåren hopp

Parasiten som orsakar malaria har utvecklat resistens mot den ena medicinen efter den andra. Men ett nytt läkemedel som dödar parasiten genom att få den att svälla och spricka ger hopp.

Publicerad den: 2014-11-26
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Enligt Folkhälsomyndigheten dör över en miljon barn i malaria varje år, enbart i Afrika. Parasiten som orsakar sjukdomen har dessutom visat sig vara anpassningsbar och preparat efter preparat mot malaria har fått skrotas eftersom de helt enkelt blivit verkningslösa.

Förra året gick Robert Newman, chef för WHO:s malariaprogram, ut och varnade för att konsekvenserna av en spridd antibiotikaresistens skulle vara katastrofal. Men nu verkar det som att forskningen är en helt ny sorts läkemedel på spåren, rapporterar Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Med ett nytt kemiskt läkemedel påverkas saltbalansen i parasitens celler. När saltbalansen blir för hög sväller parasiten upp och spricker. Läkemedlet har hittills bara testats på möss men har varit mycket effektivt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons