Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Sprit skyddar mot resistenta bakterier

Annons

Svenskarna tvättar händerna och använder handsprit som aldrig förr, för att skydda sig mot den så kallade svininfluensan. Men den goda handhygienen kan dessutom hjälpa oss i kampen mot andra sjukdomar. Det menar i alla fall Karin Tegmark Wisell, överläkare på Smittskyddsinstitutet, som pekar på att det flitiga handtvättandet och handspritandet kan hejda spridningen av resistenta bakterier.
– En god handhygien, som många svenskar nu faktiskt verkar ha skärpt till sig på, det är väldigt effektivt mot spridningen av det som vi kallar kontaktsmitta, där bakterier sprids via direktkontakt mellan händerna, säger Karin Tegmark Wisell.

De resistenta bakterier som legat bakom flera dödsfall på sjukhus under de senaste åren kommer dit via personal, patienter och besökare. Tegmark Wisell säger att det är a och o att sjukhusen har bra rutiner när det kommer till hygien och handtvättande och användandet av handsprit. Däremot säger hon att det är nog så viktigt att svenskarna inte bör ta antibiotika i onödan eftersom det är kärnan till problemet med antibiotikaresistens.
– Alla bör tänka på det om man besöker någon på sjukhus. Där är det mycket viktigt att desinfektera sina händer innan man tar på någon och innan man går därifrån och innan man äter något själv.

Annons
Annons

Samtidigt anser hon dock att det här med hygien inte får gå till överdrift.
– Inom en familj måste man ju kunna kramas och pussas utan att man ska sprita sig varenda gång. Så man ska tänka på det när man varit utomlands, efter toalettbesök, inför att man tar i sjuka personer och särskilt på sjukhus.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.