Snart kan hiv vara utrotat

Genom att kombinera bromsmediciner och ineffektiva vacciner kan hiv-smittan och aids utrotas inom 15 år. Det menar en stor forskare på ämnet.

Publicerad den: 2015-10-26
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Om vi kan få ner smittspridningen på väldigt låga nivåer och använda marginellt effektiva vaccin skulle det kunna vara tillräckligt, säger immunologen Mark Dybul som är chef för den internationella samarbetsorganisation Globala fonden, till Sveriges Radio.

Antalet hiv-smittade per år nådde en topp för närmare tio år sedan. Därefter har forskare lyckats ta fram oerhört effektiva bromsmediciner mot sjukdomen. Om dessa befintliga läkemedel mot hiv användes tillsammans med andra kända metoder för att minska smittspridningen skulle det vara möjligt att få ned antalet nysmittade per år från två miljoner till 200 000, enligt Mark Dybul.

Uträkningarna baseras på siffror som tagits fram i samarbete med FN:s aidsorganisation UNAIDS.

Annons
Annons

Vaccinforskningen går trögt

Genom att kombinera bromsmediciner och dagens vacciner skulle det till och med vara möjligt att utrota hiv, påpekar Mark Dybul.

– Vi har cellbaserade vaccin som skulle kunna nå upp till 50-60 procent skydd men vi är inte där än, säger han till radion.

I dagsläget går vaccinforskningen trögt och hittills finns endast preliminära resultat som visar på ett 30-procentigt skydd. För att ett hiv-vaccin ska vara effektivt borde det skydda åtminstone 90 procent, menar Mark Dybul.

Annons
Annons

Fast om det skedde en intensiv satsning baserat på kunskapen som finns idag, skulle det ändå vara möjligt att utrota hiv inom max 15 år, betonar

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • -
    Maria 2015-10-28 12:50 (4 år sen)

    Jag tror knappast att hiv kan utrotas.. Hållas i schack möjligtvis men inte utrotas. Det är för många som sprider runt det och reser och tar hit skiten.


Annons
Annons
Annons