Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snabbare vård vid blodförgiftning ska rädda liv

Svår sepsis, blodförgiftning, är vanligt förekommande och ett livshotande tillstånd som kräver snabb vård. Därför ska nu ambulanspersonal bli bättre på att identifiera patienter med sepsis.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Sepsis orsakas av bakterier som sprider sig till blodbanan och leder till en allmän infektion. Kroppen utsöndrar då signalsubstanser, cytokiner, vilka påverkar kroppen på flera sätt, som höjd puls och lägre blodtryck.

– Det är som ett moment 22. På ett tidigt stadium är det svårt att identifiera sepsis, vilket gör att patienten inte får behandling. På ett sent stadium är det lättare att ställa diagnos, till exempel genom blodprov, men då kan det vara så sent att behandlingen inte hjälper. Därför är det av största vikt att ställa tidig diagnos, helst redan i ambulansen, säger Angela Bång, docent i prehospital akutsjukvård.

Forskningsprojekt ska förbättra vården

Trots att en hög andel patienter vårdas i ambulans upptäcks sepsis sällan innan patienten kommer till sjukhus. I en ny studie vid Högskolan i Borås och Jönköping University ska forskarna ta reda på hur ambulanspersonal identifierar patienter med sepsis, hur vården fungerar runt behandlingen så att den kan starta så tidigt som möjligt och hur patienter och närstående som har genomgått sepsis har upplevt det.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Studien är en av flera som ingår i det stora forskningsprojektet MISSIS (Misstänka och behandla Svår SepsiS i ambulanssjukvård) vilket har pågått sedan 2013.

Identifiera sepsis

Sepsis behandlas med syrgas, intravenös vätska och antibiotika. Överlevnaden är god om behandlingen sker snabbt. Dessutom minskar lidandet hos patienten

– Det brukar kallas ”the golden hour”, den gyllene timmen är ett begrepp inom akutsjukvården, där man observerat att snabba åtgärder och operationer minskar antalet döda, säger Angela Bång.

Annons
Annons

Symtom som gör att man bör misstänka sepsis:

• Plötsligt insjuknande (med snabbt förlopp). Ibland inträffar detta efter att man har haft en annan infektion, och börjat bli frisk från den.
• Plötslig feber och/eller frossa någon gång under förloppet.
• Plötslig andnöd och/eller andningspåverkan.
• Plötsligt illamående, kräkningar och/eller diarréer.
• Plötslig svår smärta, ofta i buk, leder eller hjärtområdet.
• Plötslig muskelsvaghet, vilket kan göra att patienten ramlar omkull eller inte kan stå och gå.
• Plötslig hjärnpåverkan, allt från lätt förvirring till hallucinationer.
• Plötslig kraftig sjukdomskänsla. Patienterna säger ofta i efterhand att de aldrig tidigare har känt sig så sjuka.

Källa: Högskolan i Borås

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2016-10-4 12:21 (6 år sen)

  Hello!

 • Avatar Tidigare användare 2016-10-4 12:10 (6 år sen)

  Hello! cialis online pharmacy http://www.cia9online.com/#4.html

 • Avatar Tidigare användare 2016-10-3 06:01 (6 år sen)

  Hello!

 • Avatar Tidigare användare 2016-10-2 16:01 (6 år sen)

  Heya im for the first time the following. I discovered this specific table as a consequence I to discover The item faithfully of use &amp the idea rallied round myself publicized lots. I am hoping to deliver a little back again furthermore foster further like so cfefgbkgaeea


Annons