Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Smörgåspålägg kan ligga bakom listeriautbrott

Livsmedelsverket misstänker att det är smörgåspålägg som är källan bakom de många fallen av listeria i Sverige den senaste tiden, skriver Dagens Nyheter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-26

Annons

Hittills har tre personer dött och samtidigt avslöjar DN att Scan har tvingats stänga ned en del av sin anläggning i Skåne sedan de farliga bakterierna hittats i lokalen.

Listeriainfektion har drabbat ovanligt många den senaste tiden. Under de tre sista månaderna förra året rapporterades 41 fall, jämfört med 25 under samma period 2012. Även i år har fallen ökat och nyligen slogLivsmedelsverket larm om att det finns en ”okänd gemensam smittkälla”. 27 av sjukdomarna härstammar nämligen från en och samma bakteriestam.

Två av de drabbade har fört matdagbok och den gemensamma nämnaren är just pålägg.

Annons
Annons

– De sa med bestämdhet att de inte hade ätit rökt och gravad lax som ju är där vi oftast hittar listeria. Däremot hade de ätit charkprodukter, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till Dagens Nyheter.

Sjukdomen sprids via maten och drabbar framför allt äldre och gravida. Listeria är en bakterie som kan förekomma i vissa livsmedel. Den är tålig och kan växa till sig i kylskåpstemperatur, men dör snabbt vid upphettning till över 70 grader.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.