Smittrisken låg vid behandlad hiv-infektion

Okunskap om hiv leder till stigmatisering och sämre livskvalitet för de drabbade menar Smittskyddsinstitutet (SMI) och Referensgruppen för antiviral terapi (RAV), i en debattartikel på DN.se.

Publicerad den: 2013-10-23
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

I en ny rapport, från SMI och RAV, om kunskapsläget för smittsamhet vid hiv, konstateras att smittsamheten hos en person med hiv som har en välinställd behandling är mycket låg förutsatt att det inte finns några andra sexuellt överförda infektioner som påverkar risken. Om kondom används bedöms smittsamheten som minimal.

SMI och RAV skriver i ett pressmeddelande att dagens kunskap om hiv nu måste påverka samhällets attityder till dem som lever med hiv. Särskilt inom hälso- och sjukvården och smittskyddsarbetet, men det är lika viktigt i andra delar av samhället som exempelvis skola och omsorg, media och rättsväsendet.

Fler än någonsin i Sverige, cirka 6 500 personer, lever med en känd hiv-infektion.

Annons
Annons

Hiv är fortfarande en allvarlig sjukdom som kräver livslång behandling. Bästa sättet att skydda sig mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner är att använda kondom vid samlag.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-10-24 07:57 (7 år sen)

    Ja,de verkar råda minst sagt förvirring runt HIV och annat riskbeteende. Det jag läser från flera källor är att risken att bli smittad vid oskyddat sex med smittad är mindre än 1 på 1000 och likväl jämställs det med ett mordförsök. Att köra bil med 4 promille i blodet skrattas det åt eller dubbel hastighet blir en påföljd men absolut ingen mordrättegång. Kondom är bra!


Annons
Annons
Annons