Nyhet | Infektion

Skräddarsydd antibiotikabehandling vid svår infektion

Att individanpassa antibiotikabehandling ska ge patienter med svåra bakteriella infektioner bättra förutsättningar, förhindra antibiotikaresistens och minska smittspridning.

Caroline
Publicerad den: 2017-02-13
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det finns idag rekommendationer om doseringar av antibiotika, men de är lika för alla patienter och leder enligt våra resultat till väldigt spridda antibiotikanivåer. Resultaten i min avhandling talar för att svårt sjuka patienter bör få individanpassad antibiotikabehandling, säger Hanna Woksepp, biomedicinsk analytiker vid klinisk mikrobiologi och vårdhygien på Landstinget i Kalmar län.

Tillsammans med sina medarbetare har Hanna Woksepp utvecklat nya enklare metoder för att snabbt kunna mäta halten av antibiotika i blod. I en klinisk studie har forskarteamet funnit att nära hälften av de undersökta patienterna med svåra bakteriella infektioner haft för låga nivåer av antibiotika i blodet. Något som medför att medicinen inte vara effektiv för behandling av infektionen, och bakterierna blir mer benägna att utveckla resistens. Vidare har kartlagt vilka tillvägagångsätt som lämpar sig bäst för att snabbast förhindra ytterligare spridning, och kunna utesluta eller bekräfta eventuella utbrott.

– Vi har tagit fram nya snabba metoder för att upptäcka spridning av bakterier på vårdavdelning, helt anpassade efter laboratoriets förutsättningar och metodiken har redan implementerats i sydöstra sjukvårdsregionen, säger hon.

Annons
Annons

Källa: Linnéuniversitetet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons