Så tar kattparasiten kontroll över dina celler

I Sverige bär var femte person på infektionen toxoplasmos som orsakas av parasiten Toxoplasma gondii. Den kan enligt studier påverka ditt psyke och kan i vissa fall vara livshotande. Nu har forskare vid Stockholms universitet upptäckt hur parasiten tar över våra celler.


Publicerad den: 2017-12-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Vi har avkodat hur parasiten bär sig åt för att ta över kontrollen av immunceller, det vill säga omvandla dem till rörliga 'zombier' som sprider parasiten i kroppen”, skriver professorn Antonio Barragan som är en av författarna till den nya studien, enligt forskning.se.

Egentligen har parasiten katten som värddjur och kan ”radiostyra” råttor för att få komma in i kattens mage. Råttor som har smittats dras nämligen till katters doft och blir orädda, vilket i sin tur gör dem till ett lätt byte. På så vis kan parasiten spridas vidare.

Kan vara livshotande

Men parasiten kan även smitta oss människor och för ofödda foster eller personer som har nedsatt immunförsvar kan parasiten vara livsfarlig. Tidigare studier har även visat att psykiska sjukdomar är vanligare hos personer  som blivit smittade, så som schizofreni, depression och ångestsyndrom.  Andra studier visar att parasiten kan påverka hur aggressiv, utåtriktad och risktagande en person är.

Annons
Annons

LÄS MER: Toxoplasmos – ger ofta inga symtom

Parasiten gör cellerna till trojanska hästar

Det forskarna vid Stockholms universitet nu har upptäckt är hur den här parasiten tar kontroll över immuncellerna. Enligt dem tar sig parasiten ner i magen (genom att man till exempel har ätit rått kött eller varit i kontakt med kattavföring), sedan tar den sig igenom tarmväggen och in i cellerna som egentligen ska ta kål på den. Immuncellerna förvandlas till ”trojanska hästar” och genom att utsöndra ämnet GABA kan parasiten röra sig för att sprida infektionen i kroppen.

– Är det slump eller evolution? Det liknar hur nervceller pratar med varandra i vår hjärna, säger Antonio Barragan, enligt forskning.se.

Annons
Annons

Upptäckten kan på längre sikt hjälpa forskarna att hitta riktade behandlingar mot infektionen, menar han.

 

Läs hela studien: http://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1006739

  Källor

 • forskning,se - https://www.forskning.se/2017/12/07/sa-tar-sig-kattparasiten-till-din-hjarna/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-01-18 21:38 (2 år sen)

  Kan toxoplasma smitta via luftburen damm från kattlåda?

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-13 14:22 (3 år sen)

  Undrar hur man undersöks för att få veta om man har denna kattparasit? Har levat själv med katt i många år. Depress.har de senare åren kommit oftare-, samt har trots, provat olika sorter antidepr.- ej blivit bra. Ångesten har också ökat - Är 64 år o har tidigare haft både ångest o depr. Spec.till höstarna. Många år sedan. Men de senaste 10-15,minst, har jag blivit oftare o oftare sjuk i detta. De senaste 5-7åren har jag endast haft ett fåtal dagar då o då, som jag kännt mig lite friskare, i övrigt har jag suttit/legat o inte varit utomhus. Är annars en positiv utåtriktad glad i gemenskap o oftast på gott humör. Inte många dgr jag varit ute, känns som om jag sitter i fängelse.

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-13 13:45 (3 år sen)

  Om en vuxen katthona bär på parasiten, kan den då vandra över till fostren? Kan parasiten gå från honans mjölk till de födda ungarna? D v s om jag har en kattunge som ännu aldrig varit i kontrakt med möss/råttor, hur stor är risken då att den bär på parasiten och ev kan smitta mig? Jag är inte orolig utan bara nyfiken på hur det fungerar.

 • Avatar Elina Mattsson 2017-12-13 10:31 (3 år sen)

  Hejsan!
  Ni kan läsa mer om hur läkaren ställer diagnosen toxoplasmos, om sjukdomsförloppet här:
  https://www.netdoktor.se/infektion/sjukdomar/toxoplasmos/
  / Elina, redaktör

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-11 22:34 (3 år sen)

  Hej! hur blir man isåfall botad ifrån Toxoplasma gondii...

  Vad ska man göra om man misstänker att man har det parasiten

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-11 16:18 (3 år sen)

  Om jag har fått in denna parasit i kroppen vad kan jag göra åt det?
  Finns det någon hjälp?

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-11 16:22 (3 år sen)

  Om jag har denna parasit i kroppen vad kan jag göra åt det?

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-11 14:37 (3 år sen)

  Hur vet man om man har en aktiv eller latent infektion av Toxplasma?

  Syns det i blodprover; ger det en förhöjd sänka /SR, CRP? Kan man få låga järn och ferritinvärden, av infektionen? Har man en normal Hb, blodvärde; normalt antal leukocyter etc. i blodet?

  Tappar man vävnad (bindväv, fett, muskler), -om man har en långvarig infektion av denna parasit?
  Jag antar att inte vårdcentral tar antikroppsprover i blodet för denna parasit.

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-11 12:53 (3 år sen)

  Hur testar man om man har toxoplasmos? Hur botas det?