Rustar för att snabbare upptäcka coronaviruset

Nu utökar Sverige sin kapacitet för diagnostik av det nya coronaviruset 2019-nCoV. Syftet är att korta tiderna för transport av patientprover men också för att regionerna själva ska vara rustade för att ställa diagnos, enligt Folkhälsomyndigheten.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Från mitten av januari har Folkhälsomyndighetens kliniska mikrobiologiska laboratorium haft diagnostik på plats för det nya viruset. Än så länge har runt 150 prover analyserats på uppdrag av hälso- och sjukvården, varav ett prov har varit positivt.

Tillsammans med de klinisk mikrobiologiska laboratorierna runt om i landet har myndigheten sett över möjligheterna att etablera egen klinisk diagnostik av viruset för prover från i första hand sin egen region. Som det ser ut idag kommer utbrottet i Kina att pågå under en längre tid och smittade personer kan komma till Sverige.

– Det var därför önskvärt med en utökad analyskapacitet över landet, inte minst för att korta tiderna för transport av patientprover men också för att det är önskvärt att regionerna själva har kapacitet och beredskap att utföra diagnostik, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

Viktigt att ha beredskap

Nu meddelar myndigheten att ytterligare åtta klinisk mikrobiologiska laboratorier kommer att ha kapacitet att diagnostisera det nya coronaviruset.Dessa ligger i Umeå, Uppsala, Örebro, Skövde, Halmstad, Lund, Stockholm och Göteborg.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste riskanalys är risken att smittan skulle börja spridas i det svenska samhället är mycket låg. Samtidigt är det viktigt att ha beredskap, menar de.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/februari/utokad-kapacitet-for-diagnostik-av-det-nya-coronaviruset/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-02-17 17:06 (18 månader sen)

    Jag saknar representation för oss i sydost-- Kalmar/Linköping. Mycket bra framförhållning för övrigt. MVH Sara-Lisa Ljungberg