Resistenta bakterier ger en mörk bild av framtidens sjukvård

Resistenta bakterier ger en mörk bild av framtidens sjukvård

Nu varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB att om de mest resistenta bakterierna i Sverige får omfattande spridning så kan operationer komma att ställas in och vårdplatser inte att räcka. Det framgår av ett framtidsscenario som myndigheten nyligen presenterat.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-11-18
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Enligt MSB är det bara en tidsfråga innan bakterier med resistensmekanismen ESBLcarba, som är mycket svårbehandlad, blir ett stort problem i Sverige liksom i Grekland och Italien, det rapporterar Sveriges Radio.

– Självklart kommer det att bli en mer ansträngd situation. I vilken utsträckning är svårt att bedöma i dag, men vi ser framför oss att det kommer att betyda en mycket högre belastning för vården, säger Kerstin Borg, analytiker vid MSB, till Sveriges Radio.

Resistenta bakterier hos människor och djur

I myndighetens framtidsscenario framträder bilden av ett samhälle där fem procent av befolkningen bär på ESBLcarba och där resistenta bakterier finns hos djur, i livsmedel och miljö. Jordbruksmarken är förorenad liksom bär- och grönsaksodlingar.

Annons
Annons

– Det är klart att man kan bli lite skrämd när man ser vad det här kan leda till, men det handlar också om att se till så att man vet vad det handlar om och att förstå vad man kan göra för att förebygga det här, säger Kerstin Borg till Sveriges Radio.

Tanken med framtidsscenariot är att det ska fungera som en väckarklocka för andra myndigheter, sprida kunskap och att hjälpa till att skapa handlingsplaner för antibiotikaresistens.

Vårdhygien kan bromsa utvecklingen

Otto Cars, grundare av antibiotikanätverket ReAct, säger till Sveriges Radio att det fortfarande finns tid att bromsa den negativa utvecklingen av resistenta bakterier i Sverige.

Annons
Annons

– Vi har bakterierna hos oss men det är fortfarande ett fåtal. Det är klart att jag ser ju framför mig att det blir sämre. Men ju mer vi kan skydda den svenska sjukvården genom skarpare åtgärder när det gäller vårdhygien, rationell antibiotikaanvändning och också ha tillräcklig plats för patienterna och undvika onödiga omflyttningar i vården så kommer vi att kunna skydda den svenska vården bättre. Men vi kommer också att drabbas av det här förr eller senare, säger Otto Cars till Sveriges Radio.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Bert 2015-11-18 17:48 (4 år sen)

  I artiklen nämns Grekland och Italien som två länder vars sjukvård har stora problem med resistenta bakterier. Varför just de här två, kan det ha att göra med att dessa två länder har tvingats till att ta emot stora massor av migranter - för inte är väl greker och italienare anställda inom sjukvården mindre renliga av sig än andra etnisiteters sjukvårdsanställda.

 • Avatar EvaMaria 2015-11-18 17:30 (4 år sen)

  Varför inte använda Kolloidalt Silver även i vården?

 • Avatar M.Engvall 2015-11-18 18:13 (4 år sen)

  Dags att införa restriktioner på besöksmöjligheterna för närstående & vänner på sjukhuset och se över skalskyddet Det går inte längre att ha denna öppenhet. Sjukhusen bör i första hand skydda och hjälpa den sjuka. Man kan istället utöka den interaktiva biten så man kan se och prata med sin sjuka anhöriga eller vän utan att behöva släppas in på sjukhuset.

 • Avatar Eva 2015-11-18 23:49 (4 år sen)

  YES! Håller med EvaMaria!!! Ja och som M Engvall skriver.... för öppet.... när jag var på akuten sist hade vissa personer 2-5 personer med sig, på en akut!!!??? Ett himla liv var det med... inte kul som sjuk och ont!!!

 • Avatar Owe B 2015-11-19 01:06 (4 år sen)

  Vid ett studiebesök på en svingård i Danmark på 1980-talet, erfor vi att man rutinmässigt gav samtliga, friska slaktsvin PENICILLIN. Varför? För att de skulle växa fortare. Bli slaktfärdiga tidigare, med andra ord. Vi förklarade att förfaringssättet var förbjudet i Sverige och att de riskerade att drabbas av multiresistenta bakteriestammar på sina slaktsvin. De trodde inte på en sån utveckling. För ca tio år sedan meddelade Danmark att nu hade de MRSA-bakterier på sina slaktsvin. De började exportera fläskfilé till Sverige till skampriset SEK 49:90 per kilo! Ett pris som de svenska slaktsvinsproducenterna INTE kan konkurera med. De fick därför välja mellan att avsluta verksamheten eller att gå i konkurs.
  Min undran är: Är det verkligen riskfritt för svenska konsumenter att äta importerat, danskt fläskkött från MRSA-smittade slaktsvin, Eller? Vad säger dagens forskning? Finns det någon aktuell? De multi-resistenta bakterierna sprider sig nu i vårt land. VARFÖR!

 • Avatar Allan 2015-11-19 07:29 (4 år sen)

  På tal om bakterier -de har ju dragit in på städtimmar på sjukhusen ,så det har blivit mycket mera skitigt och bakterierna kan gro till sig ...

  snålar man in på sånt viktigt ,så går det ut över resten av verksamheten med !
  idag jagar man kostnader utan att tänka sig om ordentligt !

  syrran jobbar som städerska och reagerade för länge sen på detta snåleri av städ ...

 • Avatar Inger 2015-11-19 16:43 (4 år sen)

  Hur har och kommer den stora flykting strömmen att påverka detta problem?

 • Avatar Owe B 2015-11-19 20:06 (4 år sen)

  Du har rätt, Allan!
  Det är en skandal hur landstingen (regionerna) på ett vårdslöst och tanklöst sätt upphandlar städningen på våra sjukhus! Det måste, för Guds skull, finnas pengar till att en köpa in professionell och effektiv rengöring av vårdinrättningarna i Sverige. Höj skatten om mer pengar behövs till städning och vårdpersonal! Spela inte roulett med patienternas liv och hälsa. Man skall inte bli mer sjuk av att man söker vård.
  Det räcker inte med att bygga jättelika betongkomplex, om man sedan inte har råd med en högklassig städning! Stoltheten kan då snabbt förbytas i skam! Man måste även ha råd med sköterskor och PATIENTER!

 • Avatar Alf 2015-11-20 13:48 (4 år sen)

  Det är klart att sjukvården - som är dimensionerad för Sverige kommer inte att räcka till när flera hundra tusen , mycket värdkrävande inflyttade tar anspråk på resurser. Invandringsoplitiken har sitt pris. Bla. detta.

 • Avatar Owe B 2015-11-21 18:31 (4 år sen)

  Städproblemen och sköterskebristen är inget nytt problem. Det är INTE invandrarnas fel. Problemen har funnits i minst 10 år. De uppstår på grund av brister i upphandling av städning. Samt låg värdering av arbetskraften. Både sjuksköterskor och städare är betydelsefulla för sjukhusets funktion och är livsviktiga för patienternas säkerhet och trivsel! Brist på arbetskompisar och stressade scheman skapar arbetsmiljöproblem, både fysiskt och psykiskt, Man blir UTSLITEN helt enkelt. Och går och funderar på att byta yrke. Varför? Därför att, orka fortsätta, ända fram till pensionsåldern, verkar helt orealistigt.


Annons
Annons
Annons